Najpoznatija optička iluzija: Zašto slika nestaje pred očima

optička iluzija
Foto: - / Panthermedia / Profimedia

Trokslerov efekat je jedna od najpoznatijih optičkih iluzija koja je zaludela ljude širom sveta. A kako i ne bi kad se čini kao da nas oči izdaju jer slika, ako je dovoljno dugo gledamo, jednostavno nestane.

Trokslerov efekat je optička iluzija koja se svodi na sledeće – ako se na nekoj slici fokusirate na jednu tačku, sve drugo oko nje, tj. ono što hvatate perifernim vidom, prosto će sasvim izbledeti.

Na primer, na ovoj priloženoj slici – ako 20 do 30 sekundi gledate u crvenu tačku u centru, plavi krug oko nje će se stopiti sa belinom i nestaće.

Efekat je jači ako je ono van vašeg fokusa zamućeno i dalje od tačke na koju se fokusirate, pišu na sajtu moillusions.com.

Trokslerov efekat ime nosi po švjacarskom lekaru i filozofu Ignaciju Paulu Vitalu Troksleru, i to još od daleke 1804. godine. Tada je on primetio da mozak prestaje da obraća pažnju na nešto što vidimo a šta se ne menja. Dakle ako se neka vizuelna scena ne pomera, mozgu to nije zanimljivo i ignorisaće, tj. obrisati.

Kako funkcioniše

Zamislite da stavite mali komad papira na unutrašnju stranu podlaktice. Osećaćete ga nekoliko sekundi, ali nakon toga osećaj će nestati jer su se taktilni neuroni u međuvremenu prilagodili na dodir papira. A ako pomerite ruku gore-dole, osetićete papir ponovo, sve dok ne spadne.

Slično je i sa ovom optičkom varkom – naš mozak jednostavno ne registruje ono što mu je nebtno nakon što se fokusira na ono što ga zanima – u ovom slučaju crvenu tačku u centru. Dakle, ukoliko od periferije ne dobija nikakve informacije, tj. ako se plavi krug ne pomera i ne menja, mozak će ga aulirati. Sve se prekida kad ponovo trepnemo, tj. kad se oči iznova aktiviraju.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram

BONUS VIDEO: Stvari koje često gubimo