Kako spojiti nespojivo i izgledati vrhunski

Cipele
Foto: Shutterstock Editorial / Profimedia

"Color blocking" način odevanja - kako spojiti naizgled nespojivo?

Crno i belo, crveno i bež, sivo i ružičasto. To su samo neke od kombinacija boja kojih ćemo se uhvatiti ako igramo na sigurno. Međutim, što ako se osećamo odvažno i želimo nositi nešto čime ćemo teško proći neprimećeno?

Šta je uopšte „color blocking“?

Kolor bloking može se definisati kao kombinovanje odeće koju čine dve do tri (ako ne i više) naizgled nespojive boje. Postoje razni načini kolor blokinga koji uključuju smisleno biranje nijansi koje ćemo uklopiti u svoj autfit, ali o tome ćemo malo kasnije.

Foto: Vermicule / Alamy / Alamy / Profimedia

Iako je trenutno kolor bloking definitivno u modi, njegovi koreni protežu se još iz šezdesetih godina prošlog veka. Iv Sen Loran bio je jedan od prvih pokretača ovog modnog trenda još šezdesetih godina debitujući svojom sada već kultnom vrećastom haljinom inspiriranom Pjetom Mondrianom na reviji jesen/zima 1965-1966.

Kolor bloking se vremenom menjao, ali jedno je ostalo isto – reč je o sjajnom načinu dodavanja malo energije svojim odevnim kombinacijama i razbijanja monotonije svakodnevice.

Kako kombinovati odeću u boji sa stilom?

Sad kad smo saznali što je kolor bloking, vreme je za upoznavanje načina kako ovu modnu tehniku primeniti na svoju garderobu.

Kombinacija dva tona

Najjednostavniji način kolor blokiranja jeste kombinovanje dveju boja. To su često boje koje imaju snažnu živost i kontrast, ali nisu nužno komplementarne (boje koje se nalaze suprotno na točku boja).

Možete, na primer, upotrebiti žutu i ružičastu, sivu i žutu, crvenu i plavu ili ljubičastu i narandžastu.

Komplementarni kolor bloking

Slično prethodnom, komplementarno kolor blokiranje odnosi se na kombinovanje dveju boja, ali se te boje nalaze na suprotnim stranama na točku boja.

Na primer, crvena i zelena, narandžasta i plava, žuta i ljubičasta… Slobodno se poigrajte s različitim nijansama ovih boja, ali imajte na umu da je ova strategija prilično intenzivna jer se radi o bojama koje stoje jedna naspram druge u teoriji boja.

Analogni kolor bloking

Kod ove tehnike se uparuju tri boje koje se nalaze jedna do druge na točku boja. Na primer, crvena, narandžasta i žuta ili plava, ljubičasta i zelena.

Ne mora nužno uključivati tri boje, može i dve ili četiri, važno je samo da se nalaze blizu na točku boja.

Tonski kolor bloking

Tonski se odnosi na kombinovanje samo jedne boje koja ima različite nijanse. Na primer, u istoj odevnoj kombinaciji možete iskoristiti tamnoplavu, kraljevsko plavu i svetlo plavu jer sve spadaju u grupu plave boje.

Ako svetlije nijanse poput nebesko plave stavite na vrh, a na dno tamnoplave, vizualno ćete se činiti višima.

Monohromatski kolor bloking

Reč je o korišćenju samo jedne nijanse kroz celu modnu kombinaciju. Znači, u ovom slučaju su svi komadi odeće na vama u istoj nijansi. Iako ovde nije reč o kombinaciji boja, stvara se jednobojni blok.

Kad nosite monohromatsku kombinaciju, slobodno joj dodajte nakit i modne dodatke koji ne moraju biti nužno u boji odeće. Oni mogu biti i neutralni, ali najvažniji deo autfita jeste ta jedna dominantna boja.

Na kraju je važno napomenuti da ne zaboravite na svoje vlastite karakteristike pre odabira boja. Važno je dobro odabrati boje koje odgovaraju vašoj koži, kosi i očima, prenosi zenskirecenziraj.

Bonus video: Predstavljeni novi modeli modne kuće Gotije na Nedelji mode u Parizu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram