Kako se oblače žene u zemlji u kojoj se zvanično živi najbolje na svetu

Foto: Jonathan NACKSTRAND / AFP / Profimedia; Bertrand-Hillion Marie-Paola / Abaca Press / Profimedia;

Drugačije nego što biste očekivali.

Kad kažemo Švedska i moda, možda će vam asocijacija biti brendovi H&M i Acne. Ono na šta verovatno nećete pomisliti su neka pravila kojih se Šveđanke drže, nismo sigurni ni da se mogu nazvati modnim, ali koja su ih svrstala među najopuštenije odevene žene na svetu. Na ulicama švedskih gradova nećete videti žene na visokim štiklama, sa jakom šminkom na licu i brendovima koji šljašte.

Žene u zemlji u kojoj se zvanično živi najbolje na svetu investiraju u kvalitet, ali to se ne vidi. Švedsku zimu je teško preživeti u džemperu ili kaputu od sintetike, pa tamo vlada filozofija – bolje jedan, a vredan, od 100 odsto vune nego pet jeftinih.

S obzirom na to da i po velikim hladnoćama voze bicikle, Šveđanke prilagođavaju svoje autfite tome. Slojevitost je možda bilo rešenje za sve probleme Nade Macure, ali činjenica je da se Šveđanke baš tako oblače.

Džins im je omiljeni materijal, a može se reći da Švedska pravi teksas bolje od bilo koje druge nordijske zemlje. Nosi se sve – plavi džins, crni, onaj kruti i koji je rastegljiv.

I još jedna važna stvar. Buvlje pijace su način života u Skandinaviji, pa ni Švedska nije izuzetak, ali Šveđani imaju prednost zbog svoje kulture štedljivosti. Švedski second hand raj se zove Myrorna gde se može kupiti nameštaj, ali i funkcionalni i kvalitetni modni komadi.

Pogledajte kako se oblače obične Šveđanke i pišite nam u komentarima da li vidite neku razliku u odnosu na stil devojaka iz Srbije.

švedska
Foto: Jonathan NACKSTRAND / AFP / Profimedia
Švedska
Foto: Daniel Lynch / Eyevine / Profimedia
Švedska
Foto: Bertrand-Hillion Marie-Paola / Abaca Press / Profimedia
Švedska
Foto: Ingemar Magnusson / Alamy / Alamy / Profimedia
Foto: Rolf_52 / Alamy / Alamy / Profimedia
Švedska
Foto: Daniel Lynch / Eyevine / Profimedia
švedska
Foto: Bertrand-Hillion Marie-Paola/ABACA / Abaca Press / Profimedia

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram