Kako sama da napraviš parfem po svom ukusu

Parfem
Foto: Daria Minaeva / Alamy / Alamy / Profimedia

Ako želite da vas primete u prostoriji punoj ljudi, definitivno vam je potreban prepoznatljiv miris. A ima li boljeg načina da stvorite svoj lični pečat od „uradi sam“ parfema?

Drveni i biljni, sa dodirom citrusa, ili cvetni i puderasti? Šta god da vam je želja, jer ovako možete da izrazite svoju kreativnu stranu i stvorite miris koji vas predstavlja. Kreatori parfema i kolonjskih voda nude savete kako to i da učinite.

„Postoji percepcija da su kolonjske vode za muškarce, a parfemi za žene, ali razlika je zapravo u koncentraciji ulja. Parfemska voda sadrži oko 15 do 20 posto mirisnog ulja, dok kolonjsku vodu ima između dva do četiri procenta“, kaže Melina Poli, izvršna direktorka i suosnivač komapnije Henry Rose.

„Sasvim je lako napraviti sopstveni parfem sa potpisom, jer sve što vam treba su alkohol, esencijalna ulja/apsolutni sastojci, voda, glicerin i fensi bočica sa raspršivačem dostojna gornje police u vašoj taštini“, kaže Metju Mileo, hemičar, bivši ‘nos’ za Chanel i osnivač linije za negu kože.

Šta vam je potrebno

Mešavina esencijalnih ulja, koju pravite od tri eterična ulja: gornjeg, srednjeg, baznog

Alkohol – Isopropyl alkohola

Glicerin – Koristite glicerin kog ima u biljnom ulju da biste svojoj formuli dali dugotrajnost i tako pomogli kolonjskoj vodi da se ‘zalepi’ za vašu kožu

Destilovana voda

Flašica sa raspršivačem

„Možete čak da budete ekstra fensi i ubacite sušeni cvet ili dva“, predlaže Mileo.

Kako da napravite parfemisanu vodicu

Kada prikupite sve potrebne sastojke, formulisanje sopstvenog parfema je prilično jednostavno. Nemojte se plašiti, samo sledite korake u nastavku.

Prvi korak: Naučite skalu mirisa

Karina Čez, osnivač i formulator DedCool-a, kaže da je važno „razumeti skalu mirisa“ kada mešate svoju formulu po meri.

„Gornje note će biti prva stvar koju ćete osetiti u svojoj kompoziciji. Srednje će se pojaviti kada se gornja nota osuši, a baza će biti osnova mirisa. Miris zavisi od količine svake note.“

Mileo se složio i dodao da iako ne morate da umete da se snalazite u laboratoriji da biste napravili odličnu parfimisanu vodicu.

„Najbolji način da zagarantujete miris koji ćete obožavati je da pratite osnovni piramidalni akord, koji čini 60 procenata baznih nota, 30 procenata srednjih nota i 10 procenata gornjih nota. Postoji mnogo oblika i konfiguracija mirisa, ali za ‘uradi sam’ početnike, ovo je dobra polazna tačka.“

Čez predlaže da se koristi odnos od 20 posto na osnovu, 50 posto na sredini i 30 posto na vrhu. Na vama je da prihvatite formulu koja vama najviše odgovara. Eksperimentišite sa receptima kako biste stvorili miris koji obožavate.

Drugi korak: Pomešajte esencijalna ulja

Ovo je zabavan deo.

„Sada je vreme da počnemo da se igramo. Zapamtite, ne idu sve note zajedno; ovde dolaze u obzir pokušaji i greške. Ispustite nekoliko kapi ulja (jedno po jedno) i počnite da mešate. Koristan savet: uvek preporučujem da koristite ne više od 30 kapi ukupno i ako jedan miris je mnogo jači od ostalih, koristite manje“, kaže Čez.

Kada dobijete željenu formulu, dodajte 60 mililitara alkohola.

Treći korak: Kuvajte

Sada parfimisanoj vodici treba vremena da se sjedini.

„Dozvolite da se miris skuva i odstoji bar 48 sati. Ja ga uvek držim bar dve nedelje u frižideru. Zatim ga protresite tako da se molekuli mogu ujediniti“, kaže Čez.

Četvrti korak: Razblažite

Kada je miris spreman, potrebno ga je razblažiti. U flašicu sa raspršivačem dodajte dve kašike destilovane vode i pet kapi glicerina. Ubacite svoju mešavinu mirisa po vašoj meri, polako i pažljivo. I tek tako i vi postajete profi parfimer koji je stvorio svoj lični miris, prenosi Byrdie.

Dodatni savet

Prema Mileu, donje note poput sandalovine, tonke, lista ljubičice i vanile dobro se uklapaju sa srednjim notama poput geranijuma, ylang ylanga, ruže i cveta lotosa. Dopunite ovu formulu lavandom, nerolijem, magnolijom, mandarinom i vaš miris dobija status prepoznatljivog mirisa, a možete i težiti tome da napravite pravi afrodizijak.

***

Bonus video: Kako da nanesete bronzer, a kako rumenilo

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram