Kako razlikovati perut i psorijazu na glavi

Žena, devojka, kosa
Foto: Shutterstock

Ako vas “svrbi kosa” i ako su vam ramena često prekrivena belim ljuspicama koje su dospele sa vlasišta, moguće je da imate perut ili psorijazu na glavi. I perut i psorijaza mogu dovesti do pojave belih ljuspica u kosi koje niko ne voli da vidi na svojoj glavi. Iako mogu da daju slične simptome, njihovi uzroci mogu da se u potpunosti razlikuju, kao i načini na koji će se tretirati zbog čega je važno da se prepozna šta je tačno u pitanju.

Šta je perut?

Perut je naziv koji se široko koristi za seboroični dermatitis na koži glave. U pitanju je stanje koje uzrokuje crvenu, ljuskavu kožu praćenu svrabom. Uzrok peruti može biti masno vlasnište, neravnoteža gljivica na koži, ali i preterano suvo vlasište. Takođe, perutanje može biti uzrokovano upotrebom previše proizvoda za negu kose ili nepravilnim ispiranjem tih proizvoda – ali u tom slučaju se ne radi o seboreičnom dermatitisu. Dok se seboroični dermatitis može naći i na drugim područjima, kada je isti lociran na koži glave, onda je u pitanju perut.
Problem peruti generalno ne zahteva medicinski tretman, ali može izazvati svrab i generalnu neprijatnost za osobu koja ima ovaj problem.

Šta je psorijaza na glavi?

Psorijaza se može pojaviti bilo gde na telu, dok 45 do 56% ljudi koji imaju psorijazu ima istu i u predelu glave. Psorijaza na glavi može uzrokovati intenzivan svrab, a ponekad i peckanje i bol. Bez obzira gde se formira, uzrok psorijaze je uvek isti: psorijaza se razvija kada imuni sistem osobe ne funkcioniše pravilno i kada daje signal ćelijama kože da rastu prebrzo. Nove ćelije kože se formiraju za nekoliko dana, umesto za nekoliko nedelja. Uporedo sa tim, telo ne odbacuje ove suvišne ćelije, već se one gomilaju na površini kože, uzrokujući pojavu psorijaze. Ovaj proces na kraju dovodi do crvenila i perutanja kože glave. Nažalost, kod psorijaze na glavi uobičajen simptom je i opadanje kose. Dobra vest je da je taj gubitak privremen jer se radi o oštećenju dlake i folikula usled prekomernog svraba, trljanja i češljanja; ili od sastojaka koji se mogu nalaziti u proizvodima za negu kose. Uz odgovarajući tretman, normalan rast kose će se vratiti kada se psorijaza stavi pod kontrolu.

Razlika između peruti i psorijaze glave

Glavna razlika sastoji se u tome što je psorijaza na glavi hroničan problem, dok perut može doći i proći. Kod seboreje je prisutno i pojačano mašćenje kože, ali se i saboreja i obična perut mogu rešiti primenom specijalnih šampona. Psorijaza na koži glave predstavlja najgoru verziju perutanja kože temena, jer može da traje baš dugo i potrebno je adekvatno i pravilno lečenje.

Bonus video: Pravilno feniranje

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram