Kako nas najpopularniji brend na svetu pravi budalama

Nikol Kidman i Naomi Kembel
Nikol Kidman i Naomi Kembel Foto: Balenciagavia ABACAPRESS.COM/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Jeste li videli Nikol Kidman u alu foliji?

Demna Gvasalia je dosta duhovit čovek koji svojih pet minuta slave koristi na genijalan način – ludo se zabavljajući.

Demna Gvasalia
Demna Gvasalia, Foto: Gregory Pace / Shutterstock Editorial / Profimedia

I iako rizikujem da me razne modno osvešćene face proglase ludom ignorantkinjom koja ne prepoznaje istinske kreativce, od 2015. kad je ovaj dizajner došao na čelo brenda Balenciaga, svaka njegova nova kolekcija mi privuče pažnju ne zbog fenomenalnih kreacija, nego jer mi ista stvar padne na pamet. Ovaj čovek tako dobro zeza svoju prebogatu klijentelu koju je okupio oko sebe, neverovatno je šta prodaje i za koliko para, imaju li ljudi filtere i bilo kakav ukus ili im je samo važno ko je THE dizajner trenutka. Moj zaključak je – obući će kesu za đubre ako na toj kesi piše Balenciaga. I ne samo da će je obući, već će za nju dati više para nego za neki Valentino haute couture šiven milion sati.

E, pa kad već to hoće, Gvasaglia im ispunjava želje. Zato je Nikol Kidman juče prošetala pistom alu foliju koja se vuče kao preko mog pleha kad pečem pitu, pa moram da je skratim makazama.

A Naomi Kembel je graciozno iznela crnu kesu za đubre, onu veliku i debelu, ali to je Naomi, i ovo je bukvalno dokaz one floskule „može da obuče kesu za đubre i izgleda sjajno“.

Naomi Kembel Foto: Balenciagavia ABACAPRESS.COM/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Nova Balenciaga klijentela jesu Kim Kardašijan i njene sestrice. Odnedavno i njena mala ćerka. Tu su i Dua Lipa, Džulija Foks, Kanje Vest…kao i fensi ekipa iz Holivuda. U Srbiji se fura uglavnom fejk Gvasalia, čast „oriđinale“ izuzecima.

Poenta je – u svetu mode imaš kreativne genije i biznis genije. Ovi drugi prodaju sliku, imidž, izvikanost, sve što je danas na ceni. I da ne bude da je Balenciaga sve kesa i alu folija, evo na kraju nekih potpuno fenomenalnih komada zbog kojih možemo samo da plačemo što nismo bogati dok bogati plaču. Gvasalia – od smeha na primer.

Balenciaga
Foto: ABACA / Abaca Press / Profimedia

*

Balenciaga
Foto: ABACA / Abaca Press / Profimedia

*

Balenciaga
Foto: ABACA / Abaca Press / Profimedia

*

Bonus video: Revija visoke mode Jean Paul Gaultier