Kako Dior, Valentino i Chanel brane svet od trenerki

Foto: Chanel, Dior, Valentino via Bestimage / Bestimage / Profimedia,

Od početka pandemije do danas promenili smo svoj odnos prema garderobi koju nosimo i većina modnih kuća je na ta naša očekivanja odgovorila - povlađivanjem i adaptiranjem. Udobnost se možda ušunjala u prodavnice i naše garderobere, ali visoka moda ne trpi takve udarce. U poplavi svega što je isto i uniformisano, ona je ostala usamljen bastion vremena pre korone.

Ovih dana vodeće modne kuće – Dior, Chanel i Valentino prikazale su svoje bajkovite kolekcije visoke mode u okviru pariske Nedelji visoke mode. Čini se da je izolacija razbuktala maštu dizajnera ili se samo radi o tome da su dobili priliku da joj puste na volju, razmašu svoju kreativnost i prirede nam vrhunski estetski ugođaj. Umorne oči ne znaju gde pre da gledaju – u renesansne Diorove tarot haljine i ogrtače, eksploziju boja i skupe materijale koji se uvijaju oko tela Valentino manekenki ili rustične Chanel venčanice koje zamišljamo na nekom seoskom venčanju u Provansi, nikako u Ricu.

Pročitajte još:

U godini trenerki, haute couture – modna superliga u kojoj ručno pravljene haljine dostižu sume veće od 100.000 evra – i dalje ima kupce, a na nas obične smrtnike deluje kao neka vrsta terapije.

Tarot Dior

Dizajnerka modne kuće Dior Maria Grazia Chiuri je kostimirala likove iz tarot karti u 15-minutnom filmu snimljenom u jednom zamku u Toskani. Film je delo reditelja koji je režirao čuvenu seriju „Gomora“ – Matea Garonea. U njemu Čarobnjak nosi dugačak ogrtač ukrašen perjem, Sunce je obučeno u sunčanu haljinu sa vezom po zlatnoj čipki, a modno predviđanje modne subine je zaokruženo renesansnim korsetima, plisiranim haljinama i pelerinama od brokata.

Dior
Foto: Dior via Bestimage / Bestimage / Profimedia

„Rešili smo da snimimo priču o devojci koja ulazi u zamak. To je lavirint koji predstavlja unutrašnje putovanje. Kad sretne svaku tarot figuru, ona mora da odluči svoj životni put. S druge strane, sreće se sa aspektima svoje ličnosti i uči da se ne plaši budućnosti“, rekla je Chiuri.

Dior
Foto: Dior via Bestimage / Bestimage / Profimedia

Zanimljiv podatak je da se Kristijan Dior prvi put sreo sa tarot kartama kad mu je tokom Drugog svetskog rata nestala sestra Katrin. Bila je u Francuskom pokretu otpora.

Dior
Foto: Dior via Bestimage / Bestimage / Profimedia

„Mislim da se toliko uplašio zbog njene situacije da je verovatno otišao na tarot karte ne bi li saznao više, nadajući se da će se ona vratiti. Mislim da je bio veoma zabrinut i pokušavao je da pronađe nadu u nekim znacima“, kaže Chiuri.

Chanel svadba

Ove sezone, kreativna direktorka Chanela Virginie Viard je čula svadbena zvona u ulici Cambon, ali ne svoja. Kako je rekla, njene nove kreacije nisu za neko fensi venčanje kakvo se očekuje kad je Chanel u pitanju, već su više u „boemskom stilu za seosku svadbenu porodičnu proslavu, a ne onu u Ricu“. To je zamislila kao crticu iz života u kojoj se mama, tetka i 15-godišnjakinja prvi put doteruju. Na tom venčanju su i dečaci, to jest devojčice koje po rečima Viard izgledaju kao „mali dečaci“ i obučene su u staromodnu dečačku odeću.

Chanel
Foto: Chanel via Bestimage / Bestimage / Profimedia

Mama mlade na sebi ima šik odelo sa srebrnim vezom i detaljima od čipke, dok nešto hrabrije zvanice mogu da izaberu kombinezone od čipke. Na proslavi svira „Gypsy Kings“ i to je atmosfera koja dominira ovom kolekcijom visoke mode za seosku svadbu na francuski način.

Chanel
Foto: Chanel via Bestimage / Bestimage / Profimedia

*

Chanel
Foto: Fashion PPS / Bestimage / Profimedia

Valentino bez priče

Dok je bio „zaključan“ u Valentino ateljeu u Rimu, Pierpaolo Piccioli je imao dovoljno vremena da uposli svoj moćan mozak i ruke. „Moja ideja je da budem svedok vremena“, rekao je neposredno pre snimanja revije koja je prikazana juče. Sve je nazvao Temporal, a narativ kolekcije je sama kolekcija.

„Nema priče. Ništa figurativno. Hteo sam da radim na površini, ne u vizualnom smislu već u samoj izradi“, rekao je Piccioli.

Valentino
Foto: fashionpps / Avalon Editorial / Profimedia

Ovaj put je procentualno odnos dnevnih i večernjih Valentino komada obrnut. U kolekciji visoke mode sad vidimo dukserice, džempere, košulje, šortseve koji imaju ulogu luksuznih komada. Oni imaju neku auru nove vrste minimalizma s primesama 90-ih godina.

Valentino
Foto: fashionpps / Avalon Editorial / Profimedia

„Elegancija nema veze sa dobrim ukusom, već sa smelošću“, kaže dizajner. Na samoj reviji manekenke su hodale u soliter obući, koja je nažalost povremeno bacala u drugi plan savršene odevne komade (svi su gledali da li će modeli pasti).

Valentino
Foto: Valentino via Bestimage / Bestimage / Profimedia

*

Valentino
Foto: Valentino via Bestimage / Bestimage / Profimedia

Apsolutna zvezda je bio mantil napravljen tako da se, kao uz pomoć čarobnog štapića, njegovi rukavi neprimetno slivaju u zadnji deo.

Valentino
Foto: Valentino via Bestimage / Bestimage / Profimedia

Samo najveći majstori visoke mode mogu da izvedu tako nešto. U njihovom izvođenju i ogrtači liče na letelice koje su projektovale najbolje svetske arhitekte i vazduhoplovni inženjeri.

Bonus video:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram