Kako da ti parfem duže traje – za sve one koji ga ne osećaju posle pola sata

Foto: FENTY / Planet / Profimedia

Ili - kako da prevaspitate svoj mozak.

Ponekad mogu proći godine dok ne pronađete svoj prepoznatljivi miris – parfem koji može u potpunosti da predstavi različite aspekte vaše ličnosti, da vas predstavi svetu, uvede u miran san, pa čak i da vam da hrabrost tokom teških dana. To je dug i mukotrpan proces, koji vodi ka neraskidivoj vezi sposobnoj da potraje i postane vaš zaštitni znak. Nažalost, ništa ne traje večno, čak ni najbolji od svih najboljih parfema. Za to je kriv olfaktorni zamor, koji dovodi do toga da se mozak navikne na ponavljajuće stimulanse i da ih više ne obrađuje, čineći čak i intenzivne i poznate mirise neprimetnim.

Parfem
Foto: Dimitrios Kambouris / Getty images / Profimedia

Za to su odgovorni nazalni sinusi, u kojima je prisutna većina receptora. Kada do njih dođe mirisni molekul, informacija se odmah šalje u mozak. Međutim, ako parfem ili miris postane uobičajen, obrada molekula postaje suvišna i stoga se više neće primećivati, pa samim tim poništava miris. Zbog toga učenje kako da ti parfem traje ceo dan, može da bude dug proces, jer se zapravo svodi na  – prevaspitavanje mozga.

Šta je mirisni zamor?

parfem
Foto: Gerardo Vieyra/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Nos i mozak su u sprezi preko složenog sistema mirisnih receptora i hemijskih reakcija, što lako može objasniti kako su emocije i mirisi duboko međusobno povezani.

S druge strane, ako je više puta i dugo izloženo parfemu, čulu mirisa je potrebno mnogo vremena da se „oporavi“ i vrati na njegovo prepoznavanje. Mogu proći sati, dani, pa čak i nedelje pre nego što ponovo osetite miris.

Čulo mirisa je, u stvari, izuzetno složeno. Molekuli su, zapravo, izolovani unutar nosa zahvaljujući receptorima, koji pokreću hemijsku reakciju koja šalje impuls direktno u mozak, u prefrontalni korteks, koji detektuje miris. On ga često ga povezuje sa sećanjima i emocijama. Međutim, olfaktorni sistem je struktuiran da prepozna promene i, iz tog razloga, ako je izložen istom parfemu duže vreme, na kraju ga ignoriše.

Spoljašnji faktori koji utiču na našu percepciju parfema

parfem
Foto: VERSACE / Planet / Profimedia

Da biste omogućili da parfem dugo traje, a da ga mozak registruje, morate obratiti pažnju na neke spoljne faktore. Nesumnjivo, pušenje može smanjiti osetljivost na mirise, ali problemi sa sinusima takođe mogu otežati uživanje u omiljenom mirisu.

Doba dana bi takođe moglo da napravi razliku. Nos je izgleda prijemčiviji ujutru, kada nema drugih mirisa koji bi mu „skrenuli pažnju“. Očigledno je da trajanje parfema zavisi i od olfaktorne piramide, jer su citrusne note isparljivije, dok amber i drvenaste note mogu da traju veoma dugo.

Kako da parfem traje duže: 5 saveta da ostavite trag

parfem
Foto: Agent Provocateur via Bestimage / Bestimage / Profimedia

Osim pravilnog nanošenja, dovoljne su male finese da bi se postigao trajniji efekat i da bi parfem ostavio trag. Igrajte se, možda biste mogli da iznenadite svoj nos i mozak neočekivanim kombinacijama.

Ključne tačke za nanošenje su vrat, ručni zglobovi i unutrašnja strana lakta, tačke koje šire toplotu. Za ekstra jačinu idealan je parfem za kosu. Generalno, postoji najmanje 5 načina da produžite trajnost vašeg parfema.

Slojevitost

Umetnost slojevitog nanošenja parfema je zgodna zbog dugotrajnosti, ali i eksperimentisanja sa kombinacijom različitih aroma. Idealno je odabrati mirise koji se međusobno dopunjuju, približavajući sveže i cvetne note toplijim i amberima.

Hidratantna krema

Nije lako utvrditi koliko dugo parfem traje na koži – pH, znoj, pa čak i trenje odeće može uticati na njegovo trajanje. Nanošenjem hidratantne kreme pre mirisa, međutim, moguće je produžiti zadržavanje na koži.

Vrsta parfema

Za one koji žele zaista izdržljiv miris, najbolje rešenje je da se oslone na „extrait de parfum“, veoma koncentrisan zahvaljujući 20-30% mirisnih ulja.

Postojane note

Postoje neke posebno izdržljive note, koje se obično koriste za „zatvaranje“ mirisa. Amber, agar ulje ili „oud“, mošus i drvo su, zapravo arome koje se najduže zadržavaju na koži.

Tuširanje

Da bi miris trajao ceo dan, pre nanošenja se istuširajte. Nanesite miris dok je koža još vlažna, tako će parfem trajati duže, piše Vogue.

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram