Kako da skineš tetovažu koja ti se ne sviđa

Foto: Maria Kraynova / Alamy / Alamy / Profimedia

Šta da radite kad vam se tetovaža više ne sviđa?

Niko se ne tetovira s mišlju da jednog dana više neće podnositi taj trag na svojoj koži – ali to se ipak dešava.

Nebitno je iz kojeg razloga je tetovaža prestala da vam se sviđa , estetskog ili intimnog, ali važno je da znate šta vas čeka ako poželite da je uklonite.

Bitno je samo jedno pravilo: da obavezno kontaktirate profesionalca, stručnjaka sa medicinskim znanjem, a da ne pokušavate nikakve pilinge ili „uradi sam“ tehnike

Pre svega, važno je znati koji faktori utiču na to koliko uspešno ćete moći da „obrišete“ tetovažu.

Šta sve utiče na proces uklanjanja tetovaže?

Umetnik koji je uradio tetovažu

Kada se radi tetovaža, igla probija kožu. Proces omogućava koži da upije deponovano mastilo u regionu od oko 1,5 milimetara ispod površine kože. Duboka penetracija omogućava zaobilaženje epidermisa. Ovaj segment kože se stalno obnavlja. Svakog dana milioni epidermalnih ćelija otpadaju sa kože osobe.

Vešt umetnik pravi kvalitetne tetovaže – što znači da koža neće dobiti ožiljke. Može biti komplikovano ukloniti tetovažu sa kože sa ožiljcima, koju je uradio manje vešt umetnik.

Boja tetovaže

U poređenju sa svetlijim mastilima, tamnija mastila se lakše uklanjaju. Crnu boju je najlakše ukloniti. Tradicionalni laseri imaju poteškoće da se otarase ljubičaste i žute boje.

Imuni sistem

Imuni sistem osobe je ključni element za uspešno uklanjanje tetovaža. Imunitet obavlja sav posao. To se dešava nakon laserskog uklanjanja tetovaže. Zdrav imunitet će olakšati efikasno uklanjanje tetovaže pomoću makrofaga. Ovi elementi uništavaju vanzemaljska tela kao što je mastilo. Drugi faktori, uključujući vežbanje i održavanje hidratacije, takođe su jako bitni.

Mesto tetovaže

Iako tela različito reaguju na tretmane za uklanjanje mastila, postoji nekoliko oblasti na telu koje reaguju bolje od drugih. Opšte pravilo je da što je mastilo bliže nečijem srcu, to profesionalac lakše može da ga ukloni. Ovo je povezano sa cirkulacijom. Za tetovaže na gornjem delu leđa, vratu i rukama, potrebno je nekoliko tretmana za uklanjanje. Mastilu na rukama, stopalima i nogama potrebno je više tretmana za uklanjanje.

Starost tetovaže

Što je tetovaža starija, to će biti potrebno više tretmana kako bi se uklonila.

Načini uklanjanja tetovaže

Lasersko uklanjanje tetovaže

Ovo je najpopularnija metoda uklanjanja tetovaža danas. Kako otprilike izgleda taj proces i šta možete da očekujete?

Nakon konsultacija, s dermatologom, ako vam je tretman odobren, vaš laserski tehničar će započeti postavljanjem nekoliko relevantnih pitanja o vašoj nedavnoj zdravstvenoj istoriji kako bi se uverio da nema kontraindikacija za lečenje. Područje tretmana će biti očišćeno i pripremljeno za tretman.

Tokom tretmana, moraćete da nosite zaštitne naočare. Laserski tehničari takođe nose zaštitne naočare Tretman se može obaviti za samo 15 minuta, u zavisnosti od veličine vaše tetovaže i vrste mastila koje ste koristili.

Većina pacijenata upoređuje nelagodnost tretmana sa onim kada su se tetovirali. Nakon tretmana možete osetiti malu nelagodnost, ali generalno ljudi doživljavaju crvenilo, blagi otok i/ili osetljivost u predelu tretmana, koji će se brzo povući.

Pre tretmana, moraćete da obrijete deo tela sa kojeg se uklanja tetovaža. Belo-siva promena boje kože na području tretmana može se pojaviti odmah nakon i trajati od nekoliko minuta do nekoliko dana. Vaša tetovaža može potamniti, posvetliti, izbledeti ili čak izgledati kao da se nije promenila. U proseku, vašem telu je potrebno 6 do 12 nedelja da obradi pigment tetovaže. Uklanjanje tetovaže funkcioniše tako što eliminiše pigment u tetovaži kroz limfni sistem tela, tako da rezultati tretmana neće biti vidljivi 8 do 12 nedelja.

Nelagodnost se može ublažiti uzimanjem leka za ublažavanje bolova bez recepta ili korišćenjem paketa leda u intervalima od 20-30 minuta.

Foto: Maria Kraynova / Alamy / Alamy / Profimedia

Trebalo bi da izbegavate izlaganje suncu na području tretmana. Jednom dnevno se područje čisti nežnim sapunom da očistite područje tretmana i osušite ga. Uglavnom se maže i antibiotska mast dva puta dnevno i prekriva nelepljivim zavojem 7-10 dana nakon tretmana, ili dok područje tretmana ne zaraste.

Ako dođe do krasta, veoma je važno da ne trljate, grebete ili agresivno perete to mesto kako biste sprečili moguće ožiljke. Ako dođe do pojave plikova, ne treba isušiti plikove. Dozvolite im da se osuše i zarastu sami.

Fizičke vežbe (aerobik, sportske aktivnosti) treba prekinuti na 1 do 2 dana. Teške fizičke aktivnosti (igranje fudbala) treba prekinuti 10 dana nakon tretmana. Ne potapajte područje tretmana u vodu prve tri nedelje nakon procedure ili dok koža potpuno ne zaraste. To uključuje kade, đakuzije, bazene, jezera itd.

Ako je tetovaža na donjem ekstremitetu, držite nogu podignutu kako biste povećali cirkulaciju krvi koja podstiče proces zarastanja.

Za potpuno uklanjanje najčešće je potebno od četiri do šest tretmana. Između tretmana potrebno je da prođe četiri do šest nedelja.

Foto: MENDIL / BSIP / Profimedia

Postoje dve glavne podkategorije lasera ​​koji se danas koriste:Q-switched laseri i pikosekundni laseri. Q-switched laseri su najčešći, a imaju podkategorije za određene boje i situacije.

Pikosekundni laseri su noviji i efikasni su na više boja mastila odjednom, uključujući nekoliko boja koje je teže ukloniti.

Cena tretmana se kreće od 2.500 RSD, ali sve zavisi od vrste, veličine i boje tetovaže.

Uklanjanje tetovaže dermoabrazijom

Dermoabrazija je kao veoma dubok piling. Koristeći brzu četku (ili točak) koža se u suštini brusi kako bi se dosegla i uklonila koža umrljana mastilom. Kao i većina metoda uklanjanja tetovaža, ovo je proces i zahtevao bi više tretmana. Pošto se mastilo za tetoviranje nalazi oko milimetar ispod kože, gornji sloj kože se mora ukloniti.

Ova vrsta uklanjanja tetovaža nije bez rizika. Prvo, postupak nije precizan, a četkica može lako izbrusiti dodatnu kožu. Nakon tretmana dermoabrazije, koža će izgledati veoma sirovo, a pošto je koža otvorena, osetljivija je na infekcije.

Pošto je dermoabrazija tako agresivna i zahteva višestruke tretmane, mnogim ljudima ostaju ožiljci. Dermoabrazija nije predviđena za velike tetovaže ili za one sa složenim bojama i nijansama.

Hirurško uklanjanje tetovaže

Tokom hirurškog uklanjanja, koža je utrnuta injekcijom lokalnog anestetika. Tetovaža se uklanja skalpelom, a ivice kože se ponovo spajaju. Nakon procedure, antibakterijska mast pomaže u zarastanju.

Hirurško uklanjanje tetovaža je efikasno – ali ostavlja ožiljak i praktično je samo za male tetovaže.

***

Bonus video: Kako izgleda uklanjanje tetovaže

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram