Kako da se u štiklama ne osećate kao na ekserima

Štikle
Foto: Cornel Cristian Petrus / Shutterstock Editorial / Profimedia

Njihovo veličanstvo - štikle. Uglavnom sa njima imamo toksičnu vrstu odnosa - između ljubavi i mržnje. Potpetice čine da se osećamo seksepilnije, elegantnije, lepše, ali cena toga je često da se sve vreme osećamo kao da hodamo po ekserima dok nam je oko članka bodljikava žica.

Od toga da će nam u štiklama biti udobno kao u patikama, nema ništa. Međutim, postoji par trikova uz koje će sati agonije zarad lepote, biti barem malo podnošljiviji.

Namažite stopala

Biće manje trenja dok se krećete i nećete dobiti žuljeve i usekotine.

Odredite pravu veličinu

Štikle
Foto: Grosescu Alberto Mihai / Shutterstock Editorial / Profimedia

Tačna veličina cipele je zaista važna. Pre nego što kupite štikle, zamolite osobu koja vam pomaže u prodavnici da vam pomogne oko kalupa. Takođe, veličina stopala se menja, i to ne samo tokom detinjstva, već i u starijem dobu. Proverite veličinu svog stopala najmanje dva puta godišnje.

Obratite pažnju na oblik vaših stopala

Neki od nas imaju uska stopala, neki široka. Neki imaju manje prste na nogama, dok drugi imaju dugačke prste… Postoji mnogo varijacija. Ako imate široka stopala, savet je da ne nosite zatvorene cipele u špic. Čak je i za one koji imaju manje prste, bolje da se odluče za cipele koje su otvorene napred. Špicaste cipele će vam stisnuti prste i postaviti stopalo u vrlo neprijatan položaj. Tad je jedina opcija koja može smanjti bol – da se izujete (što baš i nije uvek moguće).

Platforme su vam prijatelji

Cipele
Foto: Cornel Cristian Petrus / Shutterstock Editorial / Profimedia

Platforme su mnogo udobnije od špicastih cipela. Možda sada razmišljate kako se ništa ne može porediti sa salonkama, ali sa čitavim pokretom kreativnosti koji se dešava u industriji dizajna, sigurno ćete pronaći stilove i oblike koji će vam se dopasti, a stopala će vam biti zadovoljna.

Osim platformi, cipele koje imaju veću podršku u vidu kaiševa ili traka, mogu vam biti mnogo udobnije i lakše za nošenje, zbog sigurnosti koju pružaju.

Dodatni jastučići za tanke đonove

Cipele sa tankim đonom izazivaće bol na dnu stopala. Kupite jastučiće za cipele na štiklu i postavite ih ispod prstiju i na petu, jer će tako poslužiti kao amortizer.

I za kraj: odmarajte se. Kad god ste u prilici da odmorite stopala koja su zarobljena u štiklama – iskoristite je.

***
Bonus video: Modni trikovi koje možemo da ukrademo sa Nedelje mode u Parizu

 


***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram