Kako da oporaviš kožu posle lude noći

Foto: PPS / Zuma Press / Profimedia

Za praznike se popije koja čašica više, više se i jede, pa se treba izboriti sa mamurlukom, naduvenošću i umornim izgledom kože sutradan. Stručnjaci savetuju kako da povratimo svežinu.

Evo stručnog vodiča za rehidrataciju, smanjenje otečenosti i vraćanje sjaja kože.

Nega iznutra

Svi znamo da nas alkohol dehidrira, a na koži je to najvidljivije.

Dok se trudite da unosite puno vode, dr Janis Alekandrides, dermatolog, preporučuje da unesete puno hrane bogate vitaminom C, poput citrusa i paprike, koje su neophodne za sintezu kolagena .

Osim toga, jedenje hrane bogate vodom pomaže vam da duže ostanete hidrirani. Pokušajte da izbegnete preterivanje sa kafom, mada će vam možda trebati jedna da biste se pokrenuli.

„Zeleni čaj je prirodni antioksidans i ako ga popijete više, manje ćete posezati za dehidrirajućim kofeinom“, kaže on.

Čaša vode Foto:Shutterstock

Hidratacija kože

Dajte koži trenutni sjaj stavljanjem hidratantnih sastojaka jedan za drugim, kaže Aleksandrides.

„Počnite sa nežnim sredstvom za čišćenje, dodavanjem hidratantnog seruma ili kreme sa koncentrovanim nivoima hijaluronske kiseline zbog njene sposobnosti da zadrži vlagu – to je superhrana za kožu“, savetuje.

Skvalen, emolijens koji se nalazi u mnogim hidratantnim kremama, takođe je sastojak na koji treba obratiti pažnju. Deluje na sličan način kao prirodna ulja kože i pomaže u zadržavanju vlage.

Potražite još jedan izvor hidratacije u ceramidima, koji takođe mogu pomoći da se obnovi osetljiva koža.

Ako vam je koža bolna ili upaljena, AHA kiseline, poput mlečne, mogu pomoći da se oživi ten uklanjanjem mrtvih ćelija kože. Dobre su i za poboljšanje prirodne barijere vlage kože, ističe Aleksandrides.

Foto:shutterstock

Maske za lice

Sigurno već znate da je odmor ključan za poništavanje tragova umora.

„Povećan protok krvi tokom sna pomaže u obnavljanju kolagena, koji zauzvrat popravlja dehidriranu kožu ili ten pod stresom“, kaže Aleksandrides.

Zato priuštite sebi intenzivnu masku za praznične dane – obavezno je prvo stavite u frižider za dodatno rashlađivanje.

„Očuvanje lipidne barijere vaše kože je od suštinskog značaja, a maska pomaže da se koža omekša zaštitnim slojem, omogućavajući sastojcima da prodru dublje“, objašnjava dermatolog.

Opustite se oko 20 minuta da pustite aktivne supstance da prodru u kožu, a zatim nanesite bogatu dnevnu kremu za zadržavanje vlage.

koreja lepota
Foto:shutterstock

Masaža ledom

Ko ne voli umirujući osećaj hladnoće na koži nakon lude noći? Krioterapija ili masaža ledom odličan je način za smanjenje nadutosti i upale.

TikTokeri jednostavno koriste kockice leda, ali sada postoje i određeni masažeri za lice koji olakšavaju ritual.

Masiranje kože ledom pomaže da se stimuliše protok krvi do površinskog sloja kože. Počnite od vilice, napredujući prema ušima, ponavljajući to pet puta. Zatim se pomerite sa kupidonog luka ispod obraza prateći prirodne konture vašeg lica.

Da biste oživeli oči, počnite od unutrašnjeg ugla i lagano povucite prema gore prema slepoočnicama. Na kraju, počnite od sredine čela i usporenim pokretima pomerajte led prema liniji kose.

***

Bonus video: Joga lica za početnike

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram