Kako da biraš naočare, a da ne ličiš na baku ili profesorku

Foto: Foster Grant/MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Jednom kada nam naočare sa dioptrijom postanu neophodan aksesoar, važno je odabrati one okvire, koji ne čine da izgledamo kao stroge profesorke niti naglašavaju godine.

Postoji to nepisano pravilo da žene posle pedesete ne bi trebalo da isprobavaju naočare neobičnih i upadljivih ramova. Zaboravite na to.

Lagan ram

Mali trik pri odabiru rama jeste da obratite pažnju na njegovu veličinu i težinu. Naočare ne treba da vam padaju na vrh nosa, to asocira na slatku bakicu.

Okrugli ramovi

Foto: Balewa Pics / Balawa Pics / Profimedia

Poznato je da s godinama lice postaje opuštenije i izgleda oštrije. Balans tome mogu biti naočare sa okruglim ranovima. Međutim, ljudi koji imaju ovalan oblik glave ipak ne bi trebalo da se odluče za ram koji je u potpunosti kružan. Pobednički dezeni su oni koji liče na kornjačin oklop.

Ramovi za “tužne oči”

Još jedan problem koji se može uspešno rešiti pomoću naočara su spušteni spoljni uglovi očiju. U ovom slučaju, sjajno je izabrati naočare sa okvirom koji je širi u gornjoj polovini, na primer, u obliku leptira ili “mačkaste”. Ovaj tip ramova će učiniti da vam lice izgleda podignutije. Ipak, važno je napomenuti da ovakvi okviri nisu dobra opcija za ljude koji imaju trouglasti oblik glave.

Foto: Balawa Pics / Balawa Pics / Profimedia

Prilagodite ram sebi

Ono što možda sjajno stoji vašoj prijateljici, neće toliko dobro stajati vama u zavisnosti od oblika glave, boje očiju, veličine očiju, nosa ili usana, čak i u zavisnosti od boje kose.

Foto: Balawa Pics / Balawa Pics / Profimedia

Ramovi koji izgledaju jeftino su loša opcija

Dame koje su prešle pedesetu, trebalo bi da izbegavaju plastične ramove jarkih boja. Preterano jake boje, cirkoni, više boja ukombinovanih zajedno – mogu samo dodati godine vašem licu.

Foto: Balawa Pics / Balawa Pics / Profimedia

***
Bonus video: Već viđeno

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram