Kad iz kozmetičkog salona treba pobeći glavom bez obzira

Dermatolog
Foto: B. BOISSONNET / BSIP / BSIP / Profimedia

Nažalost dešava se da kad odete u kozmetički salon u kom higijena nije na zavidnom nivou, možete pošteno da nagrabusite. Posebno ukoliko dobijete perut nakon posete frizeru, a da je pre niste imali. Ili da ste zaradile neke infekcije nakon depilacije. Vlasnica jednog kozmetičkog salona Brana Pavlović Mijatović otkriva kako da prepoznamo da li salon u koji idemo prati sve sanitarne propise.

Imala sam tu sreću da sam upoznala frizerke i kozmetičarke koje stvarno higijenu drže na vrlo visokom nivou, zato svaki put kad idem na neku novu lokaciju – znam šta treba da gledam. Brana ističe da ona kao frizer i vlasnica salona, verovatno može više da primeti nego prosečan klijent, posebno što se bavi održavanjem i sređivanjem svih potrebnih ‘alata’ u svom salonu.

Frizerski salon

„Strašno mi je kada vidim četke koje su ‘spremne’ za feniranje, a sa njih vise vlasi kose nekog prethodnog klijenta. Kao i alat za šišanje koji nije dezinfikovan za sledećeg klijenta, te se na njemu vide ostaci dlačica”, istakla je Brana.

Za Zadovoljna.rs je podelila i iskustvo gde je videla kako frizer istom četkicom čisti dlake sa klijenta, a zatim i sa pulta i stolice – što nikako nije sanitarno.

Generalno je važno da u prostoru nema prašine ni na podu, a posebno ne na radnim površinama, te nije loše da dobro osmotrimo prostor u koji ulazimo. Važno je i da su zaposleni kulturni i ljubazni, samim tim pokazuju lojalnost ne samo radnom mestu, nego i klijentu koji im dolazi.

Kozmetički salon

Što se depilacije tiče, vrlo je važno da obratimo pažnju koliko je prostor uredan i čist, te koliko kozmetičarka obraća pažnju na higijenu. I pre korone, a posebno sad, kozmetičarke bi trebalo da nose masku. A, ukoliko ne nose hirurške rukavice – ruke treba da operu pred vama i da ih dezinfikuju.

„Sve trake, tupferi i ostala oprema – moraju da stoje u sterilnoj, zatvorenoj posudi tako da ne pada prašina. To u dosta slučajeva samo stoji na policama, otvoreno.”

Ukoliko idete na depilaciju toplim voskom, obratite pažnju šta se radi sa iskorišćenim voskom koji ima vaše dlake na njemu. Ukoliko ih kozmetičarka odlaže sve na jedno mesto, a ne baca odmah u kantu – vrlo je verovatno da će taj isti vosak ponovo pretopiti i koristiti opet za nekog drugog klijenta. Samim tim, vrlo verovatno ste i vi depilirani već korišćenim voskom.

Ovo u nekim salonima pravdaju time što se taj vosak greje na visokoj temperaturi, te se tako ubijaju sve moguće bakterije i klice – što nikako nije preporučljivo.

Zato je pre zakazivanja dobro da pitate kakva im je praksa.

Važno je da bacimo pogled i na peškire. Oni ne smeju bili prljavi i isflekani ukoliko se koriste za masaže ili neke kozmetičke tretmane.

Što se tiče šminkanja – gledamo četkice. Četkice ne bi trebalo da imaju bilo kakve ostatke šminke od prethodnog klijenta. A ukoliko u salonu radite nokte, dobro obratite pažnju na turpije i ostatak alata za manikir i pedikir. Vrlo je jasna razlika između prljave, korišćene i čiste i dezinfikovane turpije.

Solarijum je takođe često diskutabilan, s obzirom na to da mnoge devojke u isti ulaze nage. Zaposleni bi trebalo pred vama da dezinfikuje solarijum i da vam obezbedi čiste, zaštitne naočare.

Na kraju nije loše naglasiti da smo i sami često u stanju da lošu, nehigijensku praksu usvojimo kao normalnu jer „tako je svuda“ ili „pa neće ništa da mi bude“. Možda neće 30 puta, a 31. hoće…Ako išta treba da očekujete za svoje pare – to su dobra usluga i čist salon. Sve drugo su nijanse.

***

Bonus video: Dva načina da svoje obrve dovedete do savršenstva

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram