Iza crvenog đona Lobutin cipela krije se neverovatna priča

Foto: Angela Weiss / AFP / Profimedia

Čuveni dizajner Kristijan Lobutin uvek je prkosio prirodnim zakonima i tehničkim poteškoćama. Prema sopstvenom priznanju, u suprotnom bi se osećao sputanim, a izrada cipela graniči se sa sanjarenjem, pre nego pukim zanatom. On, zapravo, treba da služi mašti, a ne obratno, a svako ko je imao priliku da ponese par sa ovim potpisom može posvedočiti u prilog ovoj tezi.

Umetnički radnik, rođen 1964. godine u Parizu, još od malih nogu ispoljavao je kreativnost. Odrastao je u društvu tri sestre, koje su bile svetlije puti, što ga je navelo da osmišljava priče o svom pravom poreklu, piše City magazine.

U tom periodu najviše ga je privlačio Egipat i njegovi faraoni, a zanimljivo je da je bio na dobrom tragu. Naime, njegov biološki otac potekao je upravo iz ove zemlje, a u jednom trenutku uplovio je u tajnu vezu sa njegovom majkom.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Cristina Lopes Ribeiro (@cristinalopesribeiro65)

Po ovom saznanju, Lobutin se uputio u te krajeve, a zatim i Indiju, gde je proveo godinu dana, a vratio se bogatiji za ideje i crteže. Oni su mu poslužili kao karta za ulaz u svet visoke mode.

Poznato je da je kreator bio zaljubljenik u cirkus, kabare
i barove. Stoga, rano se ispisao iz škole i prepustio noćnom životu. U jednom trenutku počeo je da osmišljava kostime u Foli Beržeru – poznatom kabareu u gradu svetlosti.

Pažljivo je pratio plesne korake i zamišljao potpetice koje odgovaraju potrebama učesnica. U tome je zaista uživao, što se prepoznaje u njegovom stilu.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

@audacieusepigalle је поделио/ла објаву

Na našu sreću, osmelio se da pokuca na vrata Šarla Žurdina, kome je ponudio skice potpetica inspirisane onim što je doživeo na putovanjima. Ipak, prekretnica u njegovom stvaralaštvu bila je poseta Muzeju umetnosti Afrike i Okeanije, 1976. godine. U toj ustanovi kulture pročitao je natpis da je ženama koje nose špicaste salonke zabranjen ulaz, jer mogu oštetiti drveni pod, što ga je motivisalo da pokaže da može i drugačije.

Nakon ovog događaja postao je saradnik nekoliko kuća visoke mode, kao što je Chanel, da bi konačno osnovao svoju, 1991. godine. Karolina od Monaka prva mu je ukazala poverenje i dobar glas se pročuo.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели —Lau— (@_madame_lau_)

Kao što ste mogli da pročitate u naslovu, njegove salonke razlikovale su se po karakterističnom crvenom đonu. Lobutin je na ideju došao nakon izrade prvih modela, koji su mu se učinili suviše mračnim. Damama se dopala i prvobitna varijanta, no kada je video pomoćnicu kako lakira nokte jarkom nijansom, odlučio je da isto isproba i na obući. Osećao je da je to ispravan potez, i nije se prevario, jer crvena boja ima nešto posebno.

Žene su dobile novi predmet divljenja i žudnje, ali nije sve bilo tako sjajno, jer su ovaj izum pratile i kontroverze. Posredi je bilo polaganje prava na Pantone nijansu zavedenu pod 18-1633 TPX.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Christian Louboutin (@louboutinworld)

To, međutim, nije zasenilo popularnost cipela čija potepetica od 12 cm i uvek atraktivni dizajn, laskaju figuri. Velike zasluge za uspeh ove ideje odnosi Keri Bredšo, junakinja serije Seks i grad. Ona i u novoj sezoni nosi isključivo Lobutin salonke.

***

Bonus video: Luvr – najveći muzej na svetu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram