Iskustvo Beograđanke koja je sa klasičnih dezodoransa prešla na prirodne: Kako mi je pazuh „prodisao“

Foto: Shutterstock

Pazuh je prodisao.

Nikada nisam imala problem sa prekomernim znojenjem, ali se korišćenje dezodoransa ili antiperspiranta oduvek podrazumevalo. Međutim, pre par godina sam otkrila da imam dobroćudni tumor u dojci, u isto vreme kada se dosta pričalo o istraživanjima koja povezuju aluminijum iz dezodoransa sa rakom dojke.

Tada sam počela više da vodim računa šta nanosim na svoje telo i analizirajući sastojke kozmetičkih proizvoda koji su sastavni deo moje nege, odlučila sam da se sa nekima zauvek pozdravim.

Ranije sam sve proizvode koji sprečavaju znojenje stavljala u isti koš, a onda sam shvatila da i te kako postoje razlike.

Dezodorans ne sprečava znojenje već ublažava neprijatan miris znoja, dok antiperspirant stvara čepiće koji zapušavaju znojne žlezde, zbog čega nema ni znojenja ni neprijatnog mirisa.

Za sprečavanje znojenja su zadužene alumijiumske soli koje su na lošem glasu, jer se veruje da aluminijum povećava verovatnoću da geni mutiraju na ćelijskom nivou i navodno povećavajući rizik od tumora. Međutim, s obzirom na to da su proizvodi koji sadrže aluminijum prošli strogu kontrolu Evropske komisije za bezbednost kozmetičkih proizvoda, veruje se da su bezbedni.

Kopajući dublje shvatila sam da postoje zdravije alternative koje ne sadrže toksične sastojke i mogu se naći i u drogerijama, a ne samo u apotekama.

Tako sam počela da koristim antiperspirante bez parabena i soli aluminijuma i primetila sam ogromnu razliku. Naravno da nisam prestala da se znojim, ali čini mi se kao da je neprijatan miris potpuno nestao. Pritom, nisam neko ko se hrani zdravo, pa da odsustvo neprijatnih mirisa pripisujem tome.

Antiperspiranti koji sadrže minerale sode bikarbone ili su na bazi ricinusa nisu toliko jaki i na deklaraciji uglavnom stoji da delimično sprečavaju znojenje.

Uglavnom ne sadrže parfeme, pa zbog toga imaju neutralan miris. Od kako sam počela da ih koristim, imam osećaj kao da se predeo ispod pazuha „očistio“ i da se tu ne nakupljaju nikakvi toksini.

Obično su takvi proizvodi malo skuplji, ali je cena potpuno opravdana jer mi se čini i da ih je nemoguće potrošiti. Takođe nisam imala nikakve iritacije, niti me je ikada pazuh svrbeo ili peckao, što je ranije bila redovna pojava.

Da ne pričam koliko se puta desilo da dezodorans ostavi fleku na majici, a sada se to nikada ne dešava. Prelazak sa dezodoransa na prirodne antiperspirante je bukvalno najbolja stvar koju sam uradila za svoj pazuh i svoje telo.

***

Bonus video: Nail Masterclass – Hilton

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram