(VIDEO) Sva lepota goranskih nevesta u tri magična minuta

Moda i lepota 15. okt 202012:51 > 11. maj 2021 12:11
Foto: Printscreen/YouTube/nitadeda87

Narod Goranci ima lepu svadbenu tradiciju: mladu ukrašavaju neverovatnom šminkom koja služi da devojku zaštiti od urokljivih očiju.

Albanska novinarka Nita Deda snimila je kako izgleda ovaj drevni običaj Goranaca. Na snimku se do detalja vidi kako nevesti iscrtavaju lice finim linijama u raznim bojama, a onda joj stavljaju i raskošne ukrase za glavu.

Pročitajte još:

Goranci su etnička zajednica koja živi u oblasti Gora na Šar planini, na krajnjem jugu Kosova. Ovaj narod ima svoj jezik, kulturu i tradiciju. Dosta Goranaca je ipak napustilo svoje rodno mesto –  raselili su se nakon oružanih sukoba na Kosovu, a naročito nakon pogroma marta 2004. Oni su raseljeni po gradovima Srbije, ali i širom Evrope. Goranci imaju slovensko poreklo i islamsku veroispovest.

Goranci su nekada bili poznati kao puškari i pelivani – rvači koji su zarađivali za život tako što su se borili za novac ili hranu. Bili su poznati i kao vešti pastiri. U davna vremena na kraljevskom dvoru jela se samo jagnjad iz Gore.

Goranska tradicionalna tkana nošnja je pažljivo pravljeni umetnički rad, za kojim, međutim, potražnja opada jer se vremena menjaju.

Njihovim orijentalnim specijalitetima sladio se i Kralj Petar I Karađorđević za koga je radio tada čuveni poslastičar Azir Pelivanović. Po njemu su i čuvene poslastičarnice „Pelivan“ dobile naziv.

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram