Gde je danas devojka koja je tužila organizatore Mis sveta

Veronika Didušenko
Veronika Didušenko; Foto: Sergiy Anishchenko / Zuma Press / Profimedia

Ukrajinska manekenka Veronika Didušenko postala je poznata kad je tužila organizatore takmičenja Mis sveta za diskriminaciju. Danas je jedno od glavnih lica kampanje za promenu uslova za prijavu.

Veronika Didušenko (25) je 2018. izabrana za najlepšu ženu Ukrajine, ali svoju zemlju nije mogla da predstavlja na takmičenju za Mis sveta jer ima dete.

Pročitajte još:

Diskvalifikovana je i izgubila je titulu mis Ukrajine 2018. iz istog razloga. Bio je to skandal svoje vrste, lentu su joj skinuli nekoliko sati pošto je u svojoj zemlji proglašena za najlepšu, a činjenica da je razvedena je dodatno zakomplikovala stvar.

Organizatori su objasnili da za sve takmičarke važi isto pravilo, a ono glasi da misice ne smeju biti udate niti smeju da budu majke. Veronika nije htela da ga mirno prihvati.

„Zaista je bilo ponižavajuće kada su me diskvalifikovali. Nisam verovala da će danas uraditi tako nešto“, rekla je manekenka, koja je završila fakultet, iako je u 18. godini postala mama.

Ona priznaje da je znala za pravilnik kada se prijavila za Mis Ukrajine, ali isto tako su je organizatori iz Ukrajine molili da se prijavi jer je poznati model. Radila je za poznate svetske kuće kao što su Maison Margiela i Escada, učestvovala je na Nedelji mode u Parizu i zaštitno je lice ukrajinskog nakita Zarina. Veronika stoji i iza humanitarnog projekta pod imenom Young Einsteins Ukraine koji pronalazi decu bez roditelja koja su talentovana za matematiku i nauku i priprema ih za upis na fakultet…

Godinu dana kasnije podigla je tužbu u Londonu protiv organizatora Mis sveta pozivajući se na takozvani Equality Act 2010 koji u Engleskoj štiti ljude od diskriminacije, a sad se priključila kampanji za promenu „tih odvratnih pravila“, kako ih naziva.

Po njenim rečima, jedino „logično objašnjenje“ za ove uslove za prijavu je da „Mis sveta veruje da žene koje više nisu device, nisu dostojne takmičarke. To je potpuno iracionalno u 21. veku… Oni zabranjuju majke i vraćaju nas u mračno doba s pravilima koja su pisana pre 70 godina.“

„Verujem da će organizatori Mis sveta promeniti svoja pravila i postati istinski inkluzivna platforma koja odražava raznolikost ženskih života“, rekla je nedavno manekenka i mama malog Aleksandra.

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram