Fotošopirana Branka Katić – surova slika sveta u kom živimo

Moda i lepota 20. jan 202111:50 > 11. maj 2021 12:10
Foto: Capital Pictures / Film Stills / Profimedia

Već se dobro zna da su fotografije u magazinama pažljivo doterane i obrađene u Fotošopu, a izgleda da čitava revolucija u preispitivanju nametnutih standarda lepote nije dovela do toga da žene konačno izgledaju prirodno u medijima. Dokaz za to su fotografije Branke Katić.

Ona je jedna od naših najvećih, najlepših i najtalentovanijih glumica i izgleda zaista zanosno, pa joj nije potrebno nikakvo veštačko ulepšavanje – ali ipak su njene fotografije i te kako retuširane.

Na Tviteru su objavljene Brankine fotografije sa i bez Fotošopa, a jasno se vidi razlika – njena koža na naslovnici morala je da bude bez bilo kakvih nepravilnosti, morala je da izgleda zategnutije i blistavije.

Nije jasno zašto je morala biti toliko retuširana, kada Branka na slici levo izgleda zaista senzacionalno – sa jednako lepom kožom i figurom. Možemo slobodno reći da izgleda bolje nego ikad i da joj crvena haljina izuzetno lepo stoji. Dakle, zaista joj nije bilo potrebno nikakvo dorađivanje da bi izgledala mlađe i mršavije.

Branka Katić je samo jedna u nizu poznatih ličnosti koje se u medijama predstavljaju bez bora, bez celulita, kao večno mlade i večno mršave žene. Dobro svi znamo da je to jednostavno nemoguće, da je starenje prirodan proces, koji ne znači odmah da žena postaje manje lepa – naprotiv. Takođe, dobro znamo da izvajano, vitko telo na kojem se tek nežno, nikako prenaglašeno ocrtavaju mišići, ima tek jako mali broj žena – i svaka im čast.

Pročitajte još:

Ali, većina žena nema takvo telo, pa svakodnevno prezire sebe u ogledalu zbog stomaka, malih grudi, velikih grudi, debelih ruku, debelih butina, celulita, stija, salceta… Svaka od nas bi mogla da nastavi ovaj niz.

Počinjemo da mrzimo sebe još kao devojčice, da tražimo svoju vrednost u nečemu spolja, mereći koliko smo poželjne drugima i šta treba sve da promenimo da bismo bile bliže tom idealu koji nikada nećemo dostići. I to je surovo, nezdravo i gura nas u začarani krug mržnje prema sebi i svih pogrešnih odluka koje iz toga proističu.

Deluje trivijalno da je nekakva retuširana fotografija u magazinu uzrok za sve to – i nije jedini uzrok, ali je veliki deo tog problema. Magazini stoje rame uz rame sa nizom drugih industrija koje zarađuju na našim nesigurnostima.

Moramo normalizovati prirodna ženska tela i moramo ih slaviti baš u takvom obliku kakva zapravo jesu. Vreme je da se iluzije o savršenstvu, večnoj mladosti i lepoti konačno razbiju i da se mesto ustupi ženama svih oblika tela i svih godina, koje će nam biti predstavljene u svoj svojoj prirodnoj lepoti. Jer nam „peglanje“ u Fotošopu zaista nije potrebno – lepe smo baš takve kakve jesmo.

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram