Formula koja jasno pokazuje stoji li ti duga ili kratka kosa

Moda i lepota 29. avg 202015:53 > 11. maj 2021 12:11
duga ili kratka kosa
Foto: Shutterstock

Bilo bi odlično kad bismo mogli da znamo unapred da li će kratka kosa biti pun pogodak ili ćemo šišanjem učiniti gore. Zato je tu super formula uz koju možeš da precizno izračunaš šta bolje ide uz tvoje crte lica.

Često je to tako s kosom: ko ima kovrdžavu, ispravlja je, ko ima ravnu, želeo bi da je živahnija. Slično je i sa dužinom kose. Dosadilo ti je da je godinama puštaš, pa se pitaš – možda bi bilo dobro da je skratiš, recimo do brade. Pre toga bolje proveri koja dužina bi ti najbolje stajala.

U tome pomaže formula koja kaže da, ako je razmak između donjeg kraja uveta, odnosno ušne resice, i brade manji od 5,5 centimetara, verovatno će ti bolje stajati kratka kosa. Ako je taj razmak veći od 5,5 centimetara, stajaće ti duga kosa. Razlog je jednostavan – duga kosa se lepše stapa sa određenim oblikom lica jer ga bolje uokviruje.

Pročitajte još:

Tu savršenu dužinu kose uopšte nije teško izračunati. Uzmi lenjir i olovku, pa prvo postavi lenjir uspravno uz lice tako da ivicom dodiruje kraj ušne resice. Zatim uzmi olovku i položi je vodoravno ispod brade. To će stvoriti prav ugao između lenjira i olovke. Sad ćeš tačno videti na koliko centimetara olovka dodiruje lenjir. Manje od 5,5 centimetara znači da bi mogla da isprobaš kratku kosu, čak i ako prethodno nisi o tome razmišljala. Uostalom, i frizeri kažu da su kraće frizure izuzetno popularne ove godine. A više od 5,5 centimetara – bolje se drži duge kose.

Naravno, sve ovo može da posluži samo kao smernica i najbolje je voditi se svojim željama i ukusom, ali nije naodmet još jednom razmisliti pre velike promene izgleda.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram