Facelift: Estetski zahvat koji vraća mladost

Fejslift
Foto: Wavebreakmedia ltd / Panthermedia / Profimedia

Mnoge želje ostaju po strani, jer ne postoji magični štapić koji bi doveo do njihovog ostvarenja, ali podmlađivanje lica i vraćanje mladalačkog izgleda koži lica i vrata nije nešto što je nemoguće, a facelift to odlično dokazuje.

Kako godine prolaze, usled dejstva raznih faktora i prirodnog procesa starenja, koža gubi volumen, pada u skladu sa gravitacijom, te dolazi do opuštanja tonusa, pojave bora oko očiju, usana, na čeli, „nabiranja“ kože na vratu… Postoje danas brojne metode kojima se ovi znakovi starenja rešavaju, ali je facelift najefektivniji, sa najboljim rezultatima, budući da se radi o estetskom zahvatu zatezanja kože tamo gde je to potrebno.
Koža se može podvrgnuti ovom zahvatu i celoj proceduri parcijalno, čeoni deo, slepoočni deo, nazolabijalni deo, vrat, a može se raditi i sve odjednom, što je slučaj sa pacijentima kod kojih su bore primetnije na većem delu lica i vrata, kod kojih su i konture izgubile svoj nekadašnji oblik, kao i sami mišići lica.

Kada je najbolje vreme za facelift?

Odgovor na ovo pitanje je svakako onda kada uvidite da je to potrebno i kada uvidite da bi vam to promenilo život. Određenim osobama bore i opao tonus kože apsolutno ne smetaju, dok kod drugih takva pojava koja dolazi starenjem izaziva opadanje samopouzdanja, sigurnosti, ljubavi prema sebi. Ne postoji ništa što bi smelo da na psihu čoveka utiče na taj način, pa je dobro potražiti i pribeći rešenju, a svakako u ovom slučaju to jeste facelift.

Idealno vreme za facelift jeste između 45 i 55 godine, kada koža pokazuje ozbiljnije znakove starenja, a kada se postižu savršeni rezultati podmlađivanja koji su jako dugotrajni. Bitno je da pacijent bude dobrog opšteg zdravstvenog stanja, kako bi zahvat mogao da se obavi, a svi ostali problemi se rešavaju tokom njegovog izvođenja.

Preoperativni i postoperativni tok

Facelift ne predstavlja komplikovan zahvat u smislu oporavka nakon njega. Period pre operacije podrazumeva razgovore i koncultacije sa doktorom koji vrši operaciju i sa anesteziologom. Kroz konsultacije, lekar se uverava da je pacijentu zahvat potreban, kako i fizičkom, tako i u emotivnom, psihičkom smislu. Nakon toga se ispred ogledala, najobičnije, razgovara o željenim promenama, obeležavaju se kritične zone koje je potrebno promeniti i tretirati, ali i o očekivanjima u vezi sa rezultatima koji dolaze nakon što se facelift uradi. Poslednji stadijum priprema jesu analize kojima se proverava zdravlje pacijenta i daje se zeleno svetlo za operaciju.

Nakon operacije, pacijent može biti zadržan u bolnici dan ili dva, ali i samo nekoliko sati. Sve zavisi od toga da li je pacijent uveden u opštu anesteziju ili se koristila lokalna anestezija. Tip anestezije zavisi i od odabira pacijenta, ali najpre od vrste zahvata, budući da se totalna anestezija koristi kada se radi potpuni facelift, dok se lokalna koristi kod parcijalnog podmlađivanja lica ovim estetskim zahvatom.

Prvih dana je važno da se glava ne pomera naglo, niti da se mnogo pomera uopšte i da se leži i spava na podignutijem uzglavlju. Pranje kose se dozvoljava treći dan od operacije, blagim šamponom, uz blagu temperaturu fena za sušenje, dok se sunčanje i izlaganje suncu izbegava mesec dana. Nakon toga, pacijent se vraća svim svojim uobičajenim navikama i obavezama.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram