Dunjin vodič za „preživljavanje“ vatra crvene kose

Moda i lepota 25. feb 202212:32 > 13:30
Dunja Marić Foto:Privatna arhiva

Sve češće viđamo devojke koje prolaze kroz fazu "crvene kose" - ofarbaju se nekoliko puta, a onda na red dolazi druga boja. Ipak, moja faza traje godinama i ukoliko neko može do beskraja da priča o crvenoj kosi - to sam ja.

Prvi put sam, svoju prirodno svetlo smeđu kosu, ofarbala u crveno svega nekoliko sati pred rođendansku žurku. Reakcije ljudi koji su me samo dan pre toga videli sa potpuno drugačijom bojom bile su neprocenjive. Ipak, svi su bili oduševljeni – a najviše ja.

Kako sam bila sigurna da je ovo moja boja, nije mi bio problem da tako veliku promenu napravim na najvažniji dan u godini. Ako niste spremni da toliko rizikujete, možda je bolje da se ofarbate nekoliko dana pre važnog događaja.

Dunja Ilić Foto:Privatna arhiva

Iako se sve više devojaka farba kod kuće, ne bi bilo loše da za prvu drastičnu promenu boje kose bude zadužen profesionalac. Sada su mi drugarice najbolje frizerke u gradu, ali sam zahvalna svojoj frizerki koja je prvi put na mojoj kosi napravila, za mene doslovno, remek delo.

Kroz nekoliko godina, promenila sam različite nijanse – od bordo, preko skoro ljubičaste, pa sve do vatreno crvene, koja mi je omiljena. Svaka od ovih nijansi zahteva posebne preparate, strpljenje da se ne ošišate na ćelavo kada boja krene da se ispira posle trećeg pranja, ali i volju da ispred ogledala provodite više vremena nego ranije.

Dunja Ilić Foto:Privatna arhiva

Naime, već nakon prvog farbanja susrela sam se sa skoro potpunim gubitkom lokni, te mi je sada potrebno više vremena da bi ova crvena gomila na mojoj glavi postala frizura.

Ukoliko vas zanima nega crvene kose, najbolje što možete da uradite jeste da se posavetujete sa frizerom – internet je prepun saveta koji ne služe ničemu. Jedno je neminovno – negujte svoju kosu, jer ovakva boja zahteva često farbanje, nekada i više puta u toku meseca. Ne dajte da vas ubede da su skupi proizvodi skupi bez razloga – neki od njih vrede i biće vam najbolji prijatelji.

Ako imate dovoljno sreće, kosa će vam se ispirati na roze, te ćete jedan deo meseca imati vatreno crvenu kosu, dok ćete drugi deo imati pink nijanse na glavi. Ukoliko nemate, možda ćete biti narandžaste – što takođe može da bude dobro. Kakve god da ste sreće, zaboravite na vatrenu kosu tokom celog meseca, osim ukoliko niste spremne da se farbate minimum dva puta mesečno.

Dunja Ilić Foto:Privatna arhiva

Zaboravite na internet koji vam govori da je crvena kosa teška za kombinovanje – jer kako ćete, pobogu, nositi roze karmin uz crvenu kosu?

Iako roze karmin nikada nije moj prvi izbor, pogotovo od kako sam crvenokosa, vredi pokušati. Možda vam uspe – meni nije.

Kada je odeća u pitanju, tek o tome svašta možete da pročitate. Zaboravite na sve to i poslušajte me: nećete izgledati kao klovn, crvena kosa uz sako će uvek izgledati moćno.

Dunja Ilić Foto:Privatna arhiva

Ipak, jedno upozorenje – zaboravite na belo, makar prvih nekoliko dana posle pranja. Završićete sa nula belih majici u ormanu.

Najvažnije, pripremite se na komentare – i to one baš dobre. Super je kada prolazite ulicom, a devojčica pored vas vuče tatu za ruku i upirući prstom govori: “Vidi, tata, mala sirena!”

S druge strane, sa crvenom kosom rizikujete da vašoj babi ne budete lepi – “ti si tako lepa, ali šta uradi s tom kosom”, čula sam ja od svoje prababe.

Ipak, sve ovo je vredno i trenutno u meni ne postoji ni trunka želje da promenim boju. Sada definitivno mogu da kažem: “Mama, ovo nije samo faza”. Živela crvena.

***

Bonus video: Pravilno feniranje

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram