Sanjina frizura od 180 i 35 evra: Šta mislite koja je koja?

Moda i lepota 11. jan 202207:57 > 08:03
Foto:Privatna arhiva/Sanja Vučić

Cene kod frizera se razlikuju od grada do grada u Srbiji i to nam je već skroz normalno, a frizeri za formiranje cena imaju različita obrazloženja. Novinarka Sanja Vučić je podelila svoje iskustvo iz jednog frizerskog salona u Milanu koje je izazvalo lavinu različitih komentara.

Ona je podelila dve različite fotografije na kojima se vidi frizura iz Milana i Beograda, a na svakoj je napisala i koliko je platila – jednu 180, a drugu 35 evra. Mnogi su komentarisali da je frizura iz Beograda čak mnogo bolje i kvalitetnije urađena.

Sanja je naglasila da je fotka iz Beograda uslikana pod dobrim svetlom i sveže iz salona, dok je fotka iz Milana u kućnoj varijanti, posle nošenja kape.

Foto: Sanja Vučić/FB
Foto: Sanja Vučić/FB

Odakle tolika razlika u cenama?

Sanja nam je otkrila kako sve to funkcioniše u Milanu, to jest tajnu ‘Sebastijana’. Naime, svaki frizer koristi određene preparate za negu kose svojih klijenata. Cifru od 180 evra je platila upravo zbog pitanja frizera: „Jesi li probala ikad Sebastijana?” Onda je usledilo stavljanje preparata na njenu kosu, od kojih svaka minijaturna bočica košta oko 15 evra.

„Svako od njih ima svog Sebastijana”, našalila se Sanja i objasnila nam da njene potrebe nisu bile velike – tražila je pramenove, a dok su pramenove umotali u aluminijumsku foliju, farbali su joj koren glave i na kraju ošišali krajeve. Sve ovo je trajalo između tri i po i četiri sata, a nakon što je objavila poređenje, i sama je napisala da joj se više isplati da plati povratnu kartu do Beograda da bi došla kod frizera nego da frizuru pravi u Italiji.

U svemu tome Sanja je naišla i na gori primer od svog. Jedan frizer iz Amerike počeo je da naplaćuje svoj rad po satu- 125 dolara uzme svakih 60 minuta. Tako za jednu frizuru ume da naplati i po 750 dolara. On ističe da je prestao da naplaćuje usluge i počeo da naplaćuje vreme, a podelio je i zašto to čini baš na ovaj način.

„Cenim svoje vreme, znam da vredi više od onoga što naplaćujem. Proveo sam godine svog života u učenju, potrošio sam 10 hiljada dolara na obrazovanje. Prošlao je dve godine frizerske škole, dvogodišnje stažiranje, proveo pola godine u Njujorku učeći Tigijev sistem boja. Dajem sve od sebe da pohađam časove, uključujući onlajn video tutorijale mojih prijatelja koji me inspirišu. Teško je zakazati kod mene jer putujem zbog saradnje sa više brendova. Radim dve osobe dnevno maksimum jer želim da moji klijenti imaju 100 posto mene bez prekida. Naplata po satu takođe olakšava klijentima koji dolaze na kratke usluge! Da ne spominjemo sve što nam je potrebno jer su preparati poskupeli do neba, pa će nas naplaćivanje onoga što koristimo uništiti. Ako svet oko nas postaje skuplji – treba da se menjamo sa njim. Izuzetno sam zahvalan što me moji klijenti toliko podržavaju i bez oklevanja su mi rekli da sam vredan promene cene. Toliko volim svakog od njih i tako sam zahvalan”, napisao je u Instagram postu.

Svakako je ovo tema kojom se bavimo i u Srbiji, gde se komentarišu cene upravo na osnovu nekoliko faktora – kvaliteta usluge, potrebnih preparata i farbi, ali i vreme koje frizer treba da uloži u jednog klijenta. Ipak, ako stavimo sve na papir – zašto bi iko frizuru plaćao 750 dolara (‘Ako nisi već Džej Lo’ – kako kaže Sanja)?

***

Bonus video: Šiške poznatih lepotica

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram