Dr Marijana Tubić otkriva zašto na plaži ne smete da koristite kantarionovo ulje

Foto: Shutterstock, Dušan Peterović

Novi opasan trend koji se širi mrežama je odbacivanje krema za sunčanje zbog mita o njihovim navodnim kancerogenim svojstvima. Tu je i preporuka o korišćenju ulja za sunčanje, a jedno od njih je i kantarionovo. Pitali smo doktorku Marijanu Tubić da nam objasni efekte koje ovo ulje ima na kožu kada se izlažemo suncu.

Iako volimo TikTok zbog raznih saveta o lepoti, modi, ali i zbog recepata i zabavnog sadržaja, na ovoj mreži mogu se naći ljudi bez ikakvog medicinskog obrazovanja i iskustva, koji neretko dele preporuke. Jedna od njih je i da se kreme sa SPF-om izbace iz upotrebe zbog navodnih kancerogenih svojstava, te da se umesto toga za sunčanje uvedu prirodna ulja ili da jednostavno izađete na sunce bez ikakve zaštite.

Među nekim predlozima se našlo i kantarionovo ulje. Pitali smo dermatološkinju Marijanu Tubić šta misli o tome.

„Dobra dejstva kantariona su opšte poznata i njih zaista ne bih da umanjim ni u jednom trenutku. Priroda i lekovite trave su nas vekovima i održale“, kaže ona.

Foto: Shutterstock

Ipak, treba imati na umu sledeće – kantarion kao lekovito ulje da, ali kao ulje za sunčanje – veliko ne!

„Poznato je delotvorno dejstvo kantariona i kod suve i ispucale kože. Međutim, problem nastane kada se kantarion izloži suncu. Kantarionovi aktivni sastojci hipericin i pseudohipericin su fototoksični. Pod dejstvom sunčevih zraka ove supstance menjaju svoj sastav. Oslobađaju se supstance koje na koži mogu izazvati iritacije. Može doći do pojave alergijske reakcije, pa čak i vrlo često do opekotina, posebno kada osobe sa svetlom puti nanesu kantarionovo ulje drugog ili trećeg dana na moru i izlože se suncu. Volela bih naglasiti da su studije dokazale i fototoksičnost na koži kada se kantarion uzima i oralno, tj. u tabletama“, ističe Marijana.

Ona upozorava na još jednu stvar.

„Na vašoj koži u dodiru sa suncem može ostaviti trajne posledice u vidu fleka. Ako koristite kantarionovo ulje kao neku vrstu nege za vašu kožu, nanosite ga nakon tuširanja uveče na vlažnu kožu i ne izlažite se suncu.“

Pritom činjenica je da je rak kože sve češći.

Foto: Shutterstock

„Sada smo u mesecu borbe protiv melanoma kože. Iz godine u godinu broj obolelih raste, a glavni krivac za to je sunce i neadekvatna zaštita. Kada ste na moru na kožu nanosite kreme sa SPF 50, neka budu vodootporne. Stavljajte ih 20 minuta pre izlaska napolje. Napomenula bih da je SPF zaštita neophodna i u svakodnavnom zivotu, naročito tokom letnjih meseci“, zaključuje doktorka.

Mada mnogi trendovi sa društvenih mreža prođu brzo i bez većih reakcija, ovog puta je većina doktora samoinicijativno odlučila da upozori sve one koji šire dezinformacije, kao i one koji bi možda poslušali – da sunčanje bez zaštitne kreme može biti izuzetno opasno.

Foto: Shutterstock

Dr Raješ Nair, onkološki hirurg na Institutu za tumore u Orlandu je je naglasio: „Što se tiče krema za sunčanje, zaštitne prednosti daleko nadmašuju sve poznate rizike, ali ako ste zabrinuti zbog hemikalija ili sastojaka u kremi za sunčanje, mineralna sredstva za zaštitu od sunca kao što je cink oksid nude fizičku barijeru za sunce i dokazano su bezbedna“.

Naša poznata dermatološkionja, Nevenka Dokmanović je na svom Tik Toku podelila video u kom govori upravo o ovome. Ona kaže da postoji mineralni zaštitni faktor i organski, odnosno, hemijski zaštitni faktor.

@dr_nevenka_dokmanovic Ako se pitate kako da razlikujete mineralne od hemijskih – na mineralnim je UVEK naznačeno da su uparvo to – 100% mineralni ✨ Praktično svaka kozmetička kuća,od Nivee,preko LRP,Avene,Bioderme,Uriaga do Kiehl’s,imaju bar jedan mineralni.Ostali su uglavnom hemijski ili hibridni,i njih birajte po tipu kože – masna,sklona crvenilu,sklona hiperpigmentacijama i sl. ✨ #spf #mineralsunscreen #dermatolog #drdokmanovic #skinmedic #belgrade ♬ original sound – Dr Nevenka Dokmanovic

„Mineralni zaštitni faktori su oni koji najčešće u sebi imaju cink oksid, titanijum dioksid i oni kada se nanesu na kožu odmah deluju, zato što deluju kao reflektor sunčevih zraka“, objašnjava ona u svom videu.

„Organski, odnosno, hemijski zaštitni faktor sadrži aktivne supstance koje se zapravo impregniraju u našu kožu i upijaju sunčeve zrake, pretvarajući energiju sunčevih zraka u toplotu“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram