Doktorka Teodora otkriva istinu o borbi sa strijama – i promeniće vam život

strije
Foto: Shutterstock, Privatna arhiva

Ima li rešenja za strije?

Pored celulita, čini se da su strije ženama najveći estetski problem na koži. Zašto se javljaju i ima li leka za njih, za Zadovoljnu govori dr Teodora Vejnović, klinička lekarka i ekspertkinja za estetsku medicinu iz Novog Sada.

Za početak, doktorka objašnjava šta su strije, zbog čega se javljaju i gde najčešće.

„Strije su linearni atrofični ožiljci na koži. Nastaju kao posledica naglog rastezanja kože ili njene smanjene elastičnosti. Mogu se pojaviti na bilo kom delu tela, ali najčešće su na stomaku, zadnjici, bokovima, butinama, listovima.“

Ona govori i ko su rizične grupe za dobijanje strija, budući da i sve više muškaraca ima ovaj problem.

„Najčešće nastaju u pubertetu pod uticajem hormona, u trudnoći, kod gojaznih ljudi koji naglo mršave ili se naglo goje, kod bildera usled dugotrajnog podizanja velikih težina“, kaže doktorka.

Žene posebno zanimaju strije koje nastaju u trudnoći, pa se pitaju kako ih sprečiti na vreme.

„Kada su u pitanju strije u trudnoći, jedan od faktora zbog kojih one nastaju je fizičko rastezanje kože – remeti se proizvodnja kolagena i elastičnih vlakana, dolazi do slabljenja veza između njih i na kraju do njihovog pucanja. Drugi faktor je povišen nivo hormona u trudnoći zbog kojih dolazi do odlaganja veće količine vode. To dovodi do takozvanog razmekšavanja veza između kolagenih i elastinskih vlakana koja na taj način postaju podložnija pucanju“, objašnjava doktorka.

O tome je zato najbolje misliti na vreme, a naša sagovornica govori šta je najbolja prevencija za strije.

„Tu nekoliko stvari može da pomogne: ulja i kreme protiv strija za svakodnevnu upotrebu kako bi koža bila hidrirana i nahranjena, zatim masaža mesta koja su sklona pucanju, potom zdrava ishrana puna vitamina i minerala, a samim tim i praćenje kilaže da ne dođe do naglog dobitka ili gubitka kilograma.“

Doktorka Vejnović napominje da je sve to vrlo individualno, pa ako je koža sklona pucanju, moguće je samo pomoći da se strije jave u manjoj meri.

I dolazimo do najvažnijeg pitanja – kako ukloniti ove uporne linije kad se već jave, postoji li magični metod, terapija.

„Sve zavisi koliko si strije stare, ako se tretiraju odmah po nastanku, veće su šanse da se uklone. Ako se radi o belim strijama, njih nikad ne možemo u potpunosti ukloniti, samo ih u redukovati. Naime, magični metod ne postoji, ali lakše ih je ukloniti ako se krene odmah čim nastanu jer je taj ožiljak još uvek svež. Stare strije možemo uglavnom samo da redukujemo, u potpunosti teško nestaju.“

Doktorka kaže da postoji nekoliko vrsta lasera kojima strije mogu da se tretiraju.

„Koristimo laser koji radi tako što deluje na duboke slojeve kože, uklanja staro vezivno tkivo, stimuliše stvaranje kolagena, elastina i melanina. To sve dovodi do smanjenja dubine strija, izmene boje i smanjenja vidljivosti ili njihovog kompletnog uklanjanja. Osim lasera koriste se neke kozmetičke metode kao što su hemijski pilinzi, dermapen, PRP, mezoterapija. Ako ove metode izvodi stručno lice, rizici su minimalni. I potrebno je da poštujete sve što lekar preporuči što se nege nakon tretmana tiče“, zaključuje doktorka.

BONUS VIDEO: TOP 10 Prelepih poznatih žena koje ponosno šetaju celulit

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram