Dlakavi pokret: Zašto se sve više žena ne depilira

dlake
Foto: PacificCoastNews / Pacific coast news / Profimedia

Izgleda da ćemo nedepilirane dlačice pod pazuhom, na nogama, ali i na licu viđati sve češće.

Sećamo se kako je davnih osamdesetih Madona rado pokazivala svoje dlačice ispod pazuha. U decenijama potom to je delovalo skoro nezamislivo, posebno u svetu mode i poznatih. Međutim, čini se da polako nestaje strpljenje svih onih koje su se pola života mučile sa brijačem, depilatorom, voskom i ostalim pomagalima. Sve više žena širom sveta jednostavno prestaje da se depilira i puštaju dlake po telu i licu da slobodno rastu.

Tako je nedavno do nas stigla i priča o „bosanskoj Fridi Kalo“.

Eldina Jaganjanac je poreklom iz Bosne i Hercegovine, a živi i radi kao učiteljica u Kopenhagenu. Ona je pre dve godine u martu odlučila da prestane da čupa obrve i depilira nausnice i tako prestane da troši i vreme i novac na svoj izgled. Ona i onako smatra da žene preteruju, te je odlučila da se više ne uklapa u većinu.

Prema njenim rečima, nekada nije mogla da izađe na ulicu bez urednih i sređenih obrva, a u teretanu nije išla ako nije izdepilirana – dok je sada istinski ponosna na svoje prirodno stanje i izgled. Eldina se ne plaši da se ističe i kaže da se, otkako je prestala da se depilira, oseća sigurnije nego ikad. Čak tvrdi da se, kada ukloni dlačice, oseća manje ženstvenom jer su to društvena očekivanja koja njoj očigledno ne prijaju.

I širom sveta žene sve više neguju prirodni izgled, pa i po cenu da zbog toga gube posao. Manekenka Sidni Džordan priznaje da je izgubila brojne angažmane u svetu mode zbog – dlaka.

„Ne želim da se brijem. To je moj zaštitni znak“, rekla je 25-godišnjakinja za Njujork Post o svojim dlakavim pazusima i nogama.

Džordan je inače njen agent upozorio da dlake na telu „nisu standard u modnoj industriji“, ali ona ne mari – želi da njena navika postane nešto normalno.

I tako žene u poslednje vreme prave pravu malu pobunu odbacujući brojače i depilatore. Čini se da je pandemija kovida pokrenula što šta. Mnoge žene su odustale od farbanja kose, štikli, a sada i od delpilacije jer bi jednostavno da se osete slobodnima.

Mnoge od njih na društvenim mrežama pokazuju svoj potpuno prirodan pristup negovanju, gde video-snimci sa oznakom #bodyhairisnatural imaju milionske preglede.

„Dlakvi pokret“, čini se, sve više raste i van mreže. Dok Džordan odbijaju zbog njenog stava protiv brijanja, druge nagrađuju što su se usudile da budu dlakave.

„Ljude nikad nije bilo briga da li sam se obrijala. Bilo je normalno uvek da imam dlake na telu“, rekla je za Post 25-godišnja manekenka Elijana Sančez, koja ima više od 93.000 pratilaca na Instagramu.

Ona se pojavila u reklami za donji veš za Calvin Klein iz 2019. na kojoj su vidno primetni njeni dlakavi pazusi. Sančez je rekla da se tog dana nije obrijala jer „jednostavno nije mnogo razmišljala o tome“. Iako klijent nije imao problema sa tim njenim prirodnim izgledom, Sančez je rekla da komentari na mrežama nisu bili toliko fini, što ona smatra licemernim.

Uprkos tome, brendovi sve više preuzimaju rizik po pitanju dlaka na telu.

I sada i obične žene daju šansu životu sa dlakama. Kažu kako nema sramote u tome da budemo i prihvatimo ono pto jesmo. Smatraju da su dlačice znak samopouzdanja i zrelosti.

„Osećam da su mnoge žene umorne od toga da menjaju sebe kako bi se uklopile u definiciju lepote u društvu. Uslovljene smo da verujemo da je glatka koža seksi, a da smo zbog dlaka muževne i nedostojne ljubavi, što jednostavno nije istina“, kaže Virali Patel (28) iz Londona, koja je nedavno odustala od uklanjanja dlačica nakon 15 godina brijanja i depilacije.

Zanimljivo je da i mnoga istraživanja pokazuju da muškacima nije toliko odbojno kada vide dlačice na ženi koliko one zapravo misle. Ipak, ostaje da vidimo da li će ovaj dlakavi pokret biti samo prolazni trend ili je zaista u pitanju prava mala revolucija i oslobađajuć trenutak za mnoge žene.

BONUS VIDEO: Dva načina da svoje obrve dovedete do savršenstva

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram