Dizajner spalio kolekciju luksuznih venčanica

Foto: Huang Bohan / Xinhua News / Profimedia

Modni kreator i vlasnik poznate modne kuće "Diamond Coutur", specijalizovane za venčanice i odeću za svečane prilike, Pietro Demita, spalio je svoju skupocenu kolekciju venčanica za sezonu proleće - leto 2020.

Rad nekoliko stotina zaposlenih, haljine rađene od skupocenih materijala, unikatni modeli sa ručnim radovima, sve je nestalo u plamenu i dimu.

Do sada je u Italiji, zbog zabrane okupljanja otkazano vise od 400 venčanja.

Na ovaj ekstremni gest očaja dizajner se odlučio zbog teških gubitaka koje je njegov posao pretrpeo za dva i po meseca vanredne situacije zbog mera zabrane u vreme pandemije.

Pročitajte još:

„Narudžbe su otkazane, nema venčanja, nema zabava, kolekcija je nestala i sa njom budućnost saradnika, struktura, naši snovi“, rekao je Demita i dodao da u ime svih kompanija modne industrije koje su specijalizovane za venčanja, šalje poruku i protest državi koja je odlučila da potpuno zanemari modu, koja je izuzetno važan i produktivan deo ekonomije te zemlje.

„U ime svih zaposlenih iz moje kategorije, ali i u ime svih preduzetnika koji su deo modnog sektora, kojih je puno i koji svi rizikuju da doslovno propadnu, nadam se da će ovaj moj gest doći do onih koji odlučuju o našim životima, jer je nezamislivo ostati bez posla, stajati bespomoćan sa strane bez ikakve konkretne pomoći”, izjavio je Demita.

Proleće i rano leto su za Italijane tradicionalno vreme za venčanja. Čak i siromašne porodice gledaju da taj čin pretvore u nezaboravni događaj, i nije neobično da roditelji podižu kredite, pa čak i mladenci ulaze u brak već zaduženi za novac potrošen na svadbu, jer je važno da venčanje bude što veće, lepše, skuplje.

***

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram