Da li su mekani grudnjaci zapravo loši za naše grudi?

Foto: Yevgeniy Sambulov / Panthermedia / Profimedia

Stručnjaci otkrivaju da li su mekani grudnjaci zaista loši za vaše grudi

To je bitka stara koliko i bitke dobra protiv zla, pasa protiv mačaka, da li prvo ide kesica čaja ili mleko… da li su bolji grudnjaci sa žicom ili bez žice?

Posle posebno bolnog dana kada obe donje žice iz vašeg grudnjaka pobegle iz svog najlonskog zatvora i istovremeno ubodu vaše grudi, mnogi se preobrate i odluče se za udobnost ispred dobro blikovanih grudi.

Ali dok nivo udobnosti odgovara mnogima, da li su mekani grudnjaci najbolja opcija za vaše grudi?

Women’s Health je razgovarao sa vodećim stručnjacima za grudnjake i grudi kako bi jednom za svagda rešili ovu debatu…

Da li su grudnjaci bez žice bolji?

Uklanjajući element preferencije, postoje neke stvari za koje su grudnjaci sa žicom najbolji. Zbog svoje strukture, oni nude bolje podizanje i podršku od svojih kolega bez žice, i mogu poboljšati vaš oblik – posebno u određenim odevnim kombinacijama i stajlinzima.

I, prema Mišel Dankan iz Anita UK, ako vas donji veš ubode u pazuh ili između dojki, to je verovatno zato što vam ne pristaje.

Rekla je: „Mnogi kažu da je mekani grudnjak udobniji od ostalih, jer ne rizikujete da vas žica, takoreći, „ubode“. Želeli bismo da istaknemo u odbrani žica da ako vam se ista zabada u grudi onda verovatno imate pogrešnu veličinu grudnjaka. Međutim, uvek će postojati obožavateljke i jednog i drugog tipa, a svakako mekani grudnjak pokriva i podržava grudi na tako udoban način da često potpuno zaboravite da ga nosite.”

Ako niste sigurni koja vam je veličina grudnjaka (i zapamtite da se naše grudi menjaju tokom meseca zajedno sa hormonima), onda bi vam ovaj jednostavan vodič za merenje mogao pomoći.

Šta je bolje – sa žicom ili bez?

Svaka vrsta grudnjaka ima svoje prednosti i nedostatke, ali sveukupno, najvažnije je da grudi dobiju neku vrstu podrške – i da grudnjak koji nosite pravilno stoji.

Dankan je dodala: „Ako vam ne odgovara, možete završiti sa raznim problemima, neprijatnim žicama, efektom duplih grudi, lošim oblikovanjem, nedostatkom podrške i naravno svi ovi problemi utiču na to kako će vam stajati odeća. Kvalitetan grudnjak koji dobro pristaje trebalo bi da formira glatku osnovu za lepu siluetu u vašoj dnevnoj odeći.”

Mogu li meki grudnjaci pružiti podršku?

Mišel Dankan je rekla da je „apsolutno moguće dobiti podršku od mekog grudnjaka“.

To je dobro znati, ali da to nije baš tako jednostavno i ne možete uzeti bilo koji trouglasti brus i očekivati da ćete imati potrebnu potporu. Ona je dodala da je odabir mekog grudnjaka koji vam pruža podršku ključan i da se sve svodi na to kako je napravljen.

„Različite karakteristike se kombinuju da bi ponudile najbolju podršku, tako da morate da pazite na stvari kao što su visokokvalitetne tkanine, pametno korišćenje šavova, nerastezljive naramenice sa opcijom podešavanja…“

Šta se dešava ako ne nosite grudnjak?

Dr Pol Banvel je objasnio da nenošenje grudnjaka (ili nošenje grudnjaka pogrešne veličine) može promeniti izgled vaših grudi i ako vaš grudnjak ne pruža dovoljnu podršku, to može dovesti do njihovog opuštanja ili spuštanja, tako da je grudnjak koji pravilno pristaje ključan.

Rekao je: „Nošenje grudnjaka može pomoći da se zaustavi prerano opuštanje, jer to znači da vezivno tkivo u grudima nije toliko rastegnuto tokom dana.“

„Mnoge žene su odlučile da prestanu da nose grudnjak tokom izolacije i ovaj trend se nastavio, ali bih apelovao na ljude da to ne rade dugoročno. Nošenje grudnjaka može pomoći da se zaustavi prerano opuštanje kože i tkiva oko grudi, zbog činjenice da će biti više poduprte i samim tim manje je verovatno da će se pomerati i istezati delikatno vezivno tkivo.“

„Nenošenje grudnjaka je značajan uzrok opuštenih grudi. Kako starimo, naša koža postaje manje elastična i tanji se, pa nas gravitacija lakše vuče nadole. Taj proces istezanja ima tendenciju da se ubrzava kako starimo i pogoršava se u periodima velikog uticaja, kao što je trčanje ili vežbanje visokog intenziteta.“

Dakle, čak i ako više volite mekani grudnjak, kada je u pitanju odlazak u teretanu, biće vam potreban grudnjak koji pruža veliku podršku.

Koji je plus za grudnjak sa žicom?

Grudnjak sa žicom konturira i oblikuje prirodan oblik vaših grudi. Posebno su dizajnirani da približe tkivo vaših grudi napred i da ih podignu nagore, stvarajući poželjan okrugli oblik. Oni takođe mogu skinuti deo težine sa vaših grudi, sa širim trakama i bretelama koje pomažu u ublažavanju bolova u leđima, piše Woman’s Health.

***

Bonus video: Top 10 ideja za letnje nokte koje možete da uradite pre mora

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram