Da li su matične ćelije u kozmetici totalna prevara?

Moda i lepota 29. okt 202123:00 > 23:28
Kaja Gerber,
Kaja Gerber, Foto: Vogue / Ferrari / Profimedia

Iako tvrdnje o supermoći matičnih ćelija koje kruže zvuče impresivno, nauka koja stoji iza ovog živahnog sastojka im ne ide u prilog.

Jedan sastojak zvuči kao da ima ozbiljan potencijal za regeneraciju kože i zove se – matične ćelije.

U našim telima, matične ćelije stvaraju nove ćelije i zamenjuju oštećene. One mogu da funkcionišu kao bilo koja ćelija u telu, što je jedan od razloga što su tako moćne. Dok su istraživanja u toku, terapije matičnim ćelijama imaju potencijal za lečenje dijabetesa, raka, srčanih bolesti, Parkinsonove bolesti. Današnje odobrene terapije izvlače matične ćelije iz embriona. Dostupne su i matične ćelije dobijene iz masne i koštane srži, koje potiču od živih ljudskih donatora – iako su njihove primene ograničene i trenutno nisu odobrene za terapije od strane Uprave za hranu i lekove u Americi.

To nas dovodi do matičnih ćelija u nezi kože. Na ambalaži kozmetičkih sredstava sa matičnim ćelijama uglavnom pišu slične stvari kao na običnim kremama – smanjuju bora i fine linije, učvršćuju kožu, daju glatku teksturu, ujednačuju ten,…Matične ćelije bi, barem u teoriji, trebalo da urade više od toga – one su odlične za obnavljanje kože i stimulisanje zarastanja tkiva oštećene kože.

Proizvodi nisu jeftini i dostižu i cenu od 250 evra. Ako zaista iskoriste moć matičnih ćelija, možda bi cena bila vredna toga. Ali da li zaista rade? Prema Beibei Du-Harpur, dermatološkinji „trenutno nema dokaza da bi matične ćelije u nezi kože mogle biti od pomoći.“

Džordan Vang, direktor medicinskih istraživanja u Centru za lasersku i kožnu hirurgiju u Njujorku i dermatolog sa sertifikatom odbora koji je objavio nekoliko radova o matičnim ćelijama u dermatologiji, objasnio je: „Često je marketing preuveličan i namenjen je isključivo povećanju prodaje bez obzira na stav i tvrdnje nauke.”

„Nažalost, termin ‘matične ćelije’ je veoma tržišni, ali proizvodi nemaju čvrstu recenziranu nauku iza sebe. Studije koje sam videla su veoma male i nisu potkrepljene naukom, i izgleda da imaju za cilj samo da ubede potrošače“, rekla je Du-Harpur.

Pogrešne studije na stranu, jedan od najvećih problema je to što matične ćelije u vašim serumima zapravo nisu od ljudi. Umesto toga, matične ćelije se često dobijaju iz biljaka – bilo čega, od jabuka preko ehinacee do različitog cveća.

„Postoje manje ubedljivi podaci o prednostima matičnih ćelija biljnog porekla u pogledu zdravlja kože, a postoji i mnogo pitanja o tome da li njihova upotreba zaista dovodi do vrednih i zapaženih rezultata“, rekao je Vang. Jednan razlog je da biljne matične ćelije ‘govore drugim jezikom’ od naših matičnih ćelija, i stoga nisu u stanju da komuniciraju jedna sa drugom na način na koji naše matične ćelije mogu.

„Ne postoji teoretski razlog zašto bi ovo imalo koristi za ljudsku kožu“, rekla je Du-Harpur, misleći na biljne matične ćelije.

Ako se stvori stabilna formula, nema dokaza da bi čak ni to pružilo prednosti protiv starenja.

„Koža je barijera, a matične ćelije ne bi prodrle kroz barijeru“, rekla je Du-Harpur.

Konačno, kada se govori o matičnim ćelijama postoji očigledno moralno pitanje. Ne samo zbog poteškoća u dobijanju matičnih ćelija, već i zbog njihovih potencijalnih mogućnosti.

„Ako bismo mogli da iskoristimo teorijsku regenerativnu moć matičnih ćelija u proizvodima za negu kože, bilo bi krajnje neetično od lekara da ih ne koriste u bezbroj dermatoloških bolesti koje menjaju život i koje bi imale koristi od njih“, rekla je Du-Harper.

Ako tražite vrstu tretmana koji koristi proizvode matičnih ćelija, dobra vest je da postoje načini da efikasno naterate sopstvene matične ćelije da poprave vašu kožu. A ako koristite retinoide ili pilinge, ili ste išli laserske tretmane, već jeste. Ovim postupcima se uklanja gornji sloj keratinocita, odnosno ćelija kože. Kada se to dogodi, matične ćelije u vašoj koži stvaraju nove ćelije kože.

„Efekat ovoga se obično opisuje kao ‘povećani promet ćelija’, što zapravo znači da vaše matične ćelije ubrzavaju brzinu kojom formiraju novi keratinocit“, rekla je Du-Harpur.

Dok istraživanja ne dostignu tvrdnje kozmetičkih kompanija – i ne reše se pitanja morala – najefikasniji način lečenja kože je verovatno način na koji ste to već radili. A, kada su u pitanju proizvodi matičnih ćelija, zatvorite svoj novčanik.

***

Bonus video: Zdravo Sunčanje

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram