Da li retinol za dve nedelje stvarno eliminiše podočnjake

Foto: Twitter/ ThomasBeautyy

Žene tvrde da pegla bore, smanjuje kese ispod očiju i uklanja fleke.

Na sve strane – retinol! Mnoge žene se u poslednje vreme kunu u blagotvorne učinke koje retinol ima u uklanjanju simptoma starenja kože, a posebno nam je pažnju skrenula nova upotreba ovog magičnog sredstva za područije ispod očiju.

Svi mučimo muku sa tamnim kolutovima, kesama i borama smejalicama, pa da li zaista upotreba retinola može da smanji te neželjene goste na našem licu?

Da retinol može da smanji podočnjake, „kesice“ i pegla bore pokazuje jedna fotka na Twitteru. Na njoj se vidi neverovatno poboljšanje  kože ispod očiju u razmaku od dve nedelje, a na slici vidimo kako su se bore i podočnjaci znatno povukli zahvaljujući retinolu. Da li je to realno? I šta je zapravo ovo „čudotvorno“ sredstvo koje eliminiše znake starenja?

Derivat vitamina A stimuliše proizvodnju kolagena, čineći linije i bore na našoj koži lica dalekom uspomenom. Ipak, da bi se područje oko očiju zateglo i poboljšalo kao na fotki, logično je da ne možete koristiti samo svoju standardnu kremu sa retinolom.

Koža ispod i oko očiju je jako tanka, pa dermatološkinja Svetlana Minić savetuje da ukoliko se odlučimo da retinol koristimo na područiju oko očiju treba da vodimo računa o iritacijama, i da je onda bolje da ga koristimo u večernjim satima, jer iritacija brzo prolazi ukoliko do nje dođe.

„Naravno da retinol može da se koristi ispod očiju, ali najbolje bi bilo da vam lekar odredi dozu kako ne bi došlo do nekih neželjenih efekata“, rekla je dr Minić.

S druge strane kozmetičarka Maja Milivojević je pogledala obe gornje slike i kao iz topa nam rekla: „Lažu“.

Ona je objasnila da se retinol koristi za obnavljanje kože, da se primenjuje za eliminaciju fleka i u borbi protiv akni, kao i da usporava starenje, ali da ne može za dve nedelje da eliminište podočnjake.

Pre korišćenja najbolje bi bilo da potražite savet dermatologa.

***

Bonus video: Dva načina da svoje obrve dovedete do savršenstva

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram