Čudo koje se desi ako utrljaš rakiju u kosu

kosa rakija
Foto: Dmytro Flisak / Alamy / Alamy / Profimedia

Nikad ne biste pomislili da rakija može da bude pravi bjuti trik?

I to je moguće jer se pokazalo da pospešuje cirkulaciju, pa je odlična za negu vlasi.

Tajna je u tome što rakija podstiče cirkulaciju, pa ćete čim je nanesete na teme osetiti osećaj toplote i peckanja. Kako mi je otkrila drugarica, oduševljena tretmanom s rakijom, postupak nanošenja je veoma jednostavan: uzmite malo rakije i nanesite je direktno na kožu glave. Zatim prstima umasirajte tečnost kružnim pokretima, tako da se rasporedi po celoj glavi. Zatim glavu nagnite nadole (tako da vam kosa visi preko kolena) i nastavite na masirate još nekoliko minuta. Vrlo brzo ćete osetiti kako je koža topla, a blag osećaj peckanja ne treba da vas zabrinjava.

Pored toga što pospešuje cirkulaciju, rakija je moćno sredstvo za čišćenje kože, a upravo ovo je potrebno velikoj većini devojaka danas. Naime, zbog svakodnevnog korišćenja hemijskih pakovanja, balzama, krema, pena, lakova, gelova, kapi, silikona, sprejeva, seruma i kojekakvih ampula, naša koža glave često trpi. Sve što stavite na kosu zadržava se tu čak i nakon pranja, pa se pore prezasite i zapuše. To može da bude loše po rast kose i njen kvalitet, a neretko se desi i da pojačano opada. Upravo zato vam je s vremena na vreme potrebno nešto što će u potpunosti da očisti kožu od svega što se na njoj nakupilo – a rakija je najjeftinije i najzdravije rešenje.

Rakija se nanosi samo na teme

Dakle, ne po celoj kosi i nikako na krajeve. Samo na kožu, kojoj ova količina rakije sigurno neće naškoditi. Zapravo, naši stari su na ovaj način lečili i perut i svakako su imali zdraviju i bolju kosu od nas. Uostalom, ako ste spremni da svakog meseca nanosite hemikalije, poput farbe i blanša na kosu, zašto biste se plašili da će jedna kašika prirodne rakije da vam naškodi…

Uvek je kombinujte sa uljem

Maslinovo, kokosovo, grožđano… Čak i suncokretovo, ako nemate ništa drugo kod kuće. To će hidrirati kožu, a neće poništiti dejstvo rakije na cirkulaciju. Ulje zatim rasporedite i po dužini i po krajevima jer je tim delovima kose uvek potrebno malo dodatne hidratacije.

Jednom do dva puta nedeljno

Ovaj kućni tretman nemojte praktikovati češće kako ne biste previše opteretili kožu glave.

Tretman kože glave rakijom namenjen je devojkama koje žele da podstaknu rast kose, bilo da ona pojačano opada ili je jednostavno previše tanka. Međutim, ukoliko imate psorijazu ili bilo koji ozbiljan problem s kožom glave, nikako ne stavljajte bilo kakvu kućnu masku bez razgovora sa dermatologom.

BONUS VIDEO: Nega kože puževima

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram