Ogrlica koju ćemo svuda viđati u ovoj godini – opet

Foto: Scott Garfitt/BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Jedan od najpopularnijih modnih dodataka.

Čini se da se čoker ogrlica ponovno vraća u modu 2023. iako možemo reći da taj trend nikada nije ni otišao.

Ona se ponovo pojavljuje na modnim pistama, a najveću popularnost stekla je 90-ih godina.

Čokeri su se prvo pojavljivali na slikama kraljevskih porodica, kada je moda zahtevala široki dekolte ili niži izrez na haljini,. Nosila se uz vrat i u kombinaciji s dužim lancem.

Kad smo kod kraljevskih porodica, nedavno se Kejt Midlton pojavila s čoker ogrlicom od dijamanata i smaragda koja je odgovarala nijansi njene haljine stoga je sasvim jasno da ovaj trend još dugo neće izaći iz mode.

Foto: MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Portret u Nacionalnoj galeriji u Londonu prikazuje Džejn Sejmur, treću suprugu kralja Henrija VIII 1536, kako nosi ogrlicu od bisera i dragog kamenja s priveskom ukrašenim draguljima.

Foto: Heritage-Images / Topfoto / Profimedia

Stil možda nije bio jedini razlog zašto su članovi kraljevske porodice nosili čokere. Početkom 1900-ih, kraljica Aleksandra, supruga kralja Edvarda VII, često je viđena kako nosi raskošne čokere sa dijamantima.

Foto: The Print Collector / Heritage Images / Profimedia

Smatra se da je imala ožiljak na vratu zbog problema sa štitnom žlezdom i nosila je ogrlice preko celog vrata kako bi prekrila ožiljak.

Verovatno najpoznatiji čoker bio je onaj princeze Dajane, koji joj je poklonila kraljica Elizabeta.

Dajana je ogrlicu nosila 1985. i njome istakla dekolte noseći haljinu koja će postati poznata kao njena ‘osvetnička haljina‘, jer je nosila na dan kad je princ Čarls javno objavio svoju aferu sa Kamilom.

Foto: BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Danas je čoker nezaobilazni komad za stilizovanje odvažnih autfita brojnih slavnih dama poput Kim Kardašijan, Madone, Rijane, Bele Hadid, kao i influenserki širom sveta, prenosi story.hr.

***

Bonus video: Humanitarna modna revija šnajderki iz Sombora

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram