Cipele koje nikad nisu out – koliko koštaju polovne Gucci mokasine u Srbiji, a koliko nove

Gucci
Foto: Hanna Putylina / Shutterstock Editorial / Profimedia

Šta je zajedničko Džejn Birkin i Dakoti Džonson? Klasične Gucci mokasine.

Cipele koje danas smatramo klasikom ženske i muške garderobe, ali koje su po genealogiji stvorene za ležerno odevanje. Inicijalno su rođene kao udobne i neformalne cipele, jer nisu imale pertle i pravljene su prvo od antilop, a zatim od meke kože, koju su posebno cenili studenti tridesetih godina prošlog veka.

Dakota
Dakota Džonson Foto: TheImageDirect.com / The Image Direct / Profimedia

Nije, dakle, Guči stvorio mokasine, ali je istorija ovih cipela od 1953. godine neraskidivo povezana sa modnom kućom sa duplim slovom „G“, zahvaljujući malom detalju na njima. Od tada su postale kultni komad, model koji vole slavne ličnosti i članovi kraljevskih porodica, a u ponudi su u različitim bojama i materijalima.

Gucci
Foto: Gucci.com

Godine 1953. Aldo Guči, sin osnivača čuvenog brenda Gučija Gučija, imao je ambiciju da proširi tržište porodične kompanije u inostranstvo. Njegov put u Njujork se pokazao prosvetljujućim. Primetio je da mnogi ljudi iz američke više klase nose udobne mokasine i tako je, kada se vratio u Italiju, odlučio da uđe u svet obuće počevši od ovog modela. Reč je o paru neformalnih i praktičnih cipela. Ono što će Gucci mokasine za žene i muškarce, učiniti kultnim, je metalni detalj.

mokasine
Foto: BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Revolucionarna ideja, jer je to prvi put da se ukras od metala pojavio na ovim kožnim cipelama, ali istovremeno „pametan“ jer sažima istoriju i nasleđe Guccija. Ovaj model se probio na međunarodno tržište zahvaljujući i izboru boja. Do tada su mokasine uglavnom bile u nijansama braon, a Gucci mokasine karakteriše i meka crna koža, koja odgovara tadašnjoj modi koja je sve više bila sklona kombinovanju ležernog sa klasičnim.

Gucci
Foto: BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Polovne Gucci mokasine se mogu pronaći u Srbiji, a na sajtovima za prodaju polovnih stvari se kreću od 24.000 do 59.000 dinara, cena varira u zavisnosti od stanja u kom su cipele. U vintage radnjama su 300 evra. Obratite pažnju na to da modeli koje nađete po cenama ispod 10.000 uglavnom nisu originali. Nove klasične mokasine koštaju 795 evra na Gucci sajtu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram