Cipelama na štiklu crno se piše

Viktorija Bekam
Foto: SUPPLIED BY XPOSUREPHOTOS.COM / Backgrid UK / Profimedia

Cipelarnici puni cipela na štiklu danas mnogima od nas izgledaju kao arheološka izložba. Poslednjih godinu dana, od početka pandemije u krug vrtimo patike, džombaste cipele za hodanje i papuče.

Prodaja svečanih cipela, to jest obuće na štiklu je u drugoj polovini 2020. pala za 71 odsto, piše modni sajt Glossy. Logično je da se nameću pitanja da li će žene biti spremne da se vrate svojim stileto modelima kojim će lupkati po ofisima? I još važnije – da li će na poslu biti ozbiljnije shvaćene na štiklama, da li će se na mnogim radnim mestima to i dalje očekivati?

Neudobna obuća je još pre početka pandemije postala manje popularna, kaže Bet Goldstajn, analitičarka modnih trenodva iz Njujorka. Milenijalci i generacija Z su štikle od 12 cm zamenili klompama koje su ujedno i proglasili poslovnom kežual varijantom.

Pročitajte još:

Sportski komadi su se ušunjali u korporacije, a iako su brendovi kao što su Lanvin i Celine delimično zaslužni za to, gomila drugih je od pandemije počela da se prilagođava potrebama i očekivanjima kupaca.

Prošle godine Doc Martens, Crocs, Uggs i Birkenstock su brendovi koji su apolutno dominirali, a s obzirom na to da nije bilo premijera, venčanja, proslava – cipele na štiklu su najniže na listi prioriteta.

Potražnja za skupim, dizajnerskim cipelama je 2020. pala 21 odsto izvestio je Bloomberg News. Zbog toga je i čuvena Galeries Lafayette u Parizu – sinonim elegantnog francuskog stila napravila više mesta za patike.

Foto: Jose Perez/INSTARimages.com / INSTAR Images / Profimedia

Visoke štikle su mrtve, one će nam biti retro trend, kao kostim za neku maskenbal žurku, ali ne za svaki dan, tvrde ljudi kojima je posao da predviđaju trendove.

Protekla godina je možda poslednji ekser u sanduku luksuznih cipela na štiklu, ne samo zbog pandemije već i zbog toga jer su žene umorne. Rigidna pravila oblačenja su i u najstrožim sredinama otišla u zaborav, a više izbora, više modne slobode jeste jedini dobar pravac. Čak i ako odlučite da nastavite da ih nosite.

*

Bonus video:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram