Blajhane obrve su nov, bizaran trend

Moda i lepota 03. feb 202211:19 > 11:19
Foto: Shutterstock Editorial / Profimedia

Iako su danas popularne naglašene, prirodne i laminirane obrve, trend "bez obrva" nije toliko nov kao što biste pomislili. Ovaj čudan bjuti momenat popularizovan je još devedesetih godina kada su manekenke poput Linde Evanđeliste izbeljivale obrve za avangardna fotografisanja.

Danas se ovaj trend vraća, ne samo među modele, glumice i influensere, već je omiljen i među tinejdžerima širom sveta koji žele da probaju novi, hrabriji način ulešpšavanja. Sledeći trendove svetskih zvezda, mnoge devojke na platformi Tik Tok posegle su za brijačem ili sredstvom za izbeljivanje.

Koliko se bjuti trendovi brzo menjaju, pokazuje upravo ovaj zaokret od debelih, precrtanih Instagram obrva do izgleda bez ikakvog naglašavanja. Svetske zvezde poput Madone, Kim Kardašijan,  Lizo i Kejti Peri obožavale su izblajhane obrve još prošle godine.

Dok je za neke ovo potpuno nov momenat, u modnoj industriji ovaj koncept lepote nije nepoznat.  Zapravo, došao je do izražaja 1990-ih, ali je zapažen i u rutini ulepšavanja još u elizabetanskoj eri.

„Žene su uklanjale obrve puderom još u Evropi u srednjem veku, a do elizabetanske ere bilo je popularno i izbeljivanje obrva. Veoma visoko, široko, golo čelo je bio standard lepote, tako da su ljudi izbeljivali ili potpuno čupali obrve da bi postigli taj izgled. Žene su takođe koristile orahovo ulje na čelu svoje dece kako bi sprečile da obrve uopšte rastu.“, ističe za W magazin istoričarka Rejčel Gipson.

Izblajhane obrve postale su zatim zaštitni znak manekenki, koje su ih ili prekrivale korektorom i puderom, ili ih potpunosti brijale za još ekstremniji izgled. Ovakve platinaste obrve bile su veliki androgeni trend tokom ’90-ih godina.

Eksprimentisanje sa šminkom nije izašlo iz mode sve do današnjeg dana. Madona, koja se ove godine ponovo okrenula izbeljenim obrvama, uvek je diktirala modne trendove, a ovakve obrve nosila je i pre 30 godina.

Ovaj trend nije za svakoga, a ni naše poznate ličnosti nisu se usudile da na ovaj način eksperimentišu za svojim izgledom.

Da li biste se vi usudile da olovku za obrve zamenite blajhom ili brijačem?

Bonus video: Madona

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram