Bezvremenski komadi koje sam sašila kod seoske šnajderke

Foto:Privatna arhiva

U doba kada je toliko raznovrsne, jeftine odeće dostupno za tren oka, možda nekome zvuči suludo da troši vreme na odlazak kod šnajderke. Ipak, kada dolazite iz malog mesta, često je to najpovoljniji način da dobijete neke prelepe stvari koje ste videli samo na pistama.

Osim što je šivenje odeće ekološki održivo, jer svakom kupovinom u high street radnji hranimo čudovište zvano brza moda, takođe je dosta povoljnije, barem u malim mestima. A dobijate odeću koja je baš po vašim merama i veoma je unikatna. Ili ne mora da bude – ali važno je da vama super stoji.

Pročitajte još:

Moja šnajderka se zove Bilja i zaista je žena zmaj. Odlazak kod nje mi je uvek bio divno iskustvo, jer sam se divila njenoj sposobnosti da odlično radi potpuno različite stvari. Pošto se bavi poljoprivredom i gaji krave, kada odem kod nje često bi se desilo da je vidim kako direktno iz štale seda za mašinu da stvori a la Versace haljinu.

Talentovana, precizna i domišljata, Bilja je ljudima iz celog našeg kraja šila i mnogo lepše stvari nego meni – venčanice, toalete, odela. Bilju sam sa svojim crtežima i zamislima najviše posećivala tokom srednje škole i fakulteta, pa će vam se za neke komade možda učiniti da „više nisu u trendu“, ali je većina onoga što sam dobila iz njene radionice bezvremensko i i dalje ga rado nosim.

Pa možda vam ovo bude inspiracija da i sami potražite lokalnu šnajderku i podržite njen mali biznis. Ja sam ovu naviku nasledila od mame, koja celog života sebi šije predivne, elegantne bluze, kapute, pantalone i uvek dobija pitanje: „gde si to kupila?“

Letnje haljine

Ove dve haljine nosim već nekoliko leta unazad. Mini cvetna je bila mega trend na Instagramu pre nekoliko godina. Malo mi je prekratka, ali je nosim na letovanja i kupanje. Ove dve haljine nosim već nekoliko leta unazad. Druga je od materijala neobičnog printa koji mi je poklonila baka, i rado je nosim na posao.

Foto:Privatna arhiva

*

Foto:Privatna arhiva

Plava haljina

Ovu haljinu mi je mama sašila na svoju ruku, jer ju je videla u izlogu jedne preskupe radnje i oduševila se. Kada sam je prvi put videla, ličila mi je na bolničku uniformu, ali kada se obuče, izgleda lepršavo i romantično. Posebno mi se dopadaju detalji sa strane i dugmići.

Foto:Privatna arhiva

Mala crna haljina

Priča iza ove haljine je pomalo smešna – prvo je imala ogromne miš rukave u stilu osamdesetih. Kada sam je obukla i shvatila da ipak to ne želim, Bilja mi je stavila prozirne. Voila – dobila sam malu crnu haljinu koju uvek mogu da izvučem iz ormara kada ne znam šta da obučem u grad.

Foto:Privatna arhiva

Smoking haljina

Moj lično omiljeni Biljin komad, rađen za jednu svadbu. Ovaj model je zaista bezvremenski, izgleda elegantno i seksi. Prijatan je za nošenje, uz dobre čizme i sandale ništa vam više ne treba da zablistate. Sigurno ću je nositi još puno puta, a u njoj se uvek osećam samouvereno.

Midi suknja

Ovaj deblji, karirani materijal danima se vukao po maminom ormaru, a boje su mi se dopadale, pa sam ga videla kao lepu, zimsku midi suknju. Bilja je to sprovela u delo. U njoj nije hladno ni na minusu, mada se nekad pomučim da je stilizujem, biće lepa uz neki maksi kaput, kada ga nabavim (ili sašijem).

Foto:Privatna arhiva