Barbika puni 61 godinu i moćnija je nego ikad

Moda i lepota 09. mar 202016:34 > 11. maj 2021 12:12
Prva Barbika
Prva Barbika; Foto: Profimedia.rs

Na današnji dan, 9. marta 1959, Barbara Milisent Roberts predstavljena je na njujorškom Sajmu igračaka, bez neke velike pompe i oduševljenja. Naprotiv, ispraćena je lošim kritikama. Nekoliko decenija kasnije, njene naslednice "barbike" najpopularnije su lutke na planeti.

Prva Barbi lutka nastala je u porodičnom domu Rut i Eliota Hedlera, vlasnika kompanije Mattel. Rut je gledala njihovu ćerku Barbaru kako od papira pravi figurice odraslih žena i igra se s njima, zapostavljajući svoju lutku bebu, i shvatila da devojčice žele igračke koje će im pomoći da zamisle svoju budućnost. Kreirala je lutkicu po uzoru na Lili, nemačku strip junakinju, i dala joj ime po maloj Barbari.

Originalna Barbika nosila je crno-beli kostim, crveni karmin i eleganciju holivudskih ikona Merilin Monro i Elizabet Tejlor. Koštala je samo tri dolara i u prvoj godini prodato je oko 300 hiljada primeraka.

Samo godinu dana kasnije izgled Barbike počeo je da se menja. Pored plavuše i brinete, lansirana je i riđokosa, a u šezdesete su uplovile prateći nove modne trendove, sa manje šminke, modernijim frizurama i šarenijim krpicama.

Barbika iz 1960.
Barbika iz 1960. godine; Foto: Teenage doll / Alamy / Profimedia

Ken je stigao 1961, a svoju prvu kućicu iz snova dobili su 1962. godine.

„Moja cela filozofija Barbike bila je da devojčice kroz lutku mogu da postanu sve što požele. Barbi uvek predstavlja činjenicu da žena ima izbora“, rekla je jednom prilikom Rut Hedler.

Pogledajte još:

Tako je kroz decenije Barbi promenila više od sto zanimanja – bila je modna dizajnerka, stjuardesa, veterinarka, novinarka, kosmonautkinja, medicinska sestra, rok zvezda, instruktorka aerobika, balerina… Promenila je više od pedeset nacionalnosti – bila je Japanka, Ruskinja, Španjolka, Poljakinja… Svoju verziju Barbi lutke prva je dobila Tvigi, a onda i Merilin Monro, Odri Hepbern, Grejs Keli, Brižit Bardo, princeza Dajana, Marija Antoaneta… Pa čak i Lepa Brena.

Najprodavanija verzija ikada bila je Total Hair Barbie iz 1992. godine.

Svoj 61. rođendan Barbi dočekuje insistirajući na izgledu stvarnih žena, sa stvarnim problemima i izazovima, moćnija nego ikad. Nakon što je lutka u invalidskim kolicima bila najprodavanija u Velikoj Britaniji 2019. godine, jedna od novih „barbika“ će imati vitiligo, a druga će biti bez kose.

„Ako neka devojčica iskusi gubitak kose iz bilo kog razloga, sada će moći da pronađe lutku koja liči na nju“, naveli su iz Mattela.