Kakve nokte vole Srpkinje: Od niške ekstravagancije do kreativnih Ivanjičanki

Moda i lepota 28. feb 202018:31 > 11. maj 2021 12:12
Nokti
Kakvi se nokti nose u Srbiji; Foto: Supreme Beauty House/Milena Nails/Marija Stošić

Devojke u Beogradu najviše vole ruski manikir, Novosađanke za posebne prilike biraju glamurozan "nail art", dok se Kragujevčanke sve više okreću kratkim, praktičnim noktima.

Prenaglašeni, ekstravagantni nokti jedan su od vodećih trendova na svetskoj sceni, zahvaljujući zvezdama poput Bili Ajliš i Kardi Bi, koje su popularizovale dramatičan manikir, a glumica i pevačica Sintija Erivo je, na primer, na dodeli Oskara najbolje pokazala kako takvi nokti mogu da budu sjajan aksesoar. U ovoj estetici manikira sve je dozvoljeno i svako eksperimentisanje je poželjno, od cirkona u različitim veličinama i bojama, preko printa i neonskih nijansi, pa sve do dužine koja skoro pa premašuje i samu dužinu prsta.

Bili Ajliš
Bili Ajliš na dodeli Brit nagrada u Londonu; Foto: Profimedia.rs

S druge strane, ovakvi nokti nisu za svakoga, pa tako većina holivudskih glumica preferira kratke nokte, uglavnom u jednoj boji, sa nikad popularnijim nude nijansama i fransukim manikirom, koji se ovih dana pravi na hiljadu i jedan način. Hromirani i metalik nokti su takođe ponovo u modi, što smo mogli da vidimo i na Nedelji mode u Njujorku, dok su nekad popularni mat nokti danas prava retkost.

A kakva je situacija kod nas?

Margo Robi
Margo Robi sa francuskim manikirom na dodeli Oskara; Foto: Profimedia.rs

Mada devojke u Srbiji pomno prate svetske trendove, dramatični, jako dugački nokti nisu često traženi, pre svega iz praktičnih razloga, kažu za nova.rs stručnjaci za manikir iz različitih gradova širom zemlje. Od neverovatno složenih malih umetničkih dela na noktima, preko vanvremenskog crvenog laka, pa sve do kratkih noktiju u nekoj od neutralnih nijansi, izbor koji žene danas mogu naći u salonima po Srbiji je gotovo neograničen. Iako se, na kraju dana, svaki odabir svodi na vaše lične želje, stil i afinitete, određeni trendovi su življi od drugih. Tako je kod devojaka u Beogradu najpopularniji ruski manikir, koji podrazumeva uklanjaje suve kože kutikula i zanoktica posebnom metodom, pomoću aparata, što za rezultat daje nokat koji izgleda jako prirodno i nema nikavog prelaza između kože prsta i same boje.

Ruski manikir je sve popularniji, Foto: Marija Stošić

„Ruski manikir se kod nas pojavio pre oko dve godine, i od tada je jedna od najtraženijih usluga. Specifičan je po tome što se gel ili lak nanose pod kutikulu, pa zbog toga i duže traje, jer izrastak kreće da se vidi tek kasnije. Generalno su najpopularniji kraći nokti u jednoj boji. Nekad je crtanje po noktima bilo jako traženo, ali danas to retko radim, a sve manje su traženi i jako dugi nokti. Naravno, tu je i nezaobilazni frenč manikir, koji uopšte ne gubi na popularnosti“, kaže za nova.rs Marija Stošić, dugogodišnja manikirka iz Beograda, i dodaje da su najtraženiji oblici balerina i badem nokti.

Balerina ili coffin oblik noktiju je sličan salonskoj kocki, ali se nokat sužava ka vrhu, Foto: Marija Stošić

Slična je situacija i u Novom Sadu, gde devojke i žene prate svetske trendove i često traže nokte po ugledu na neku zvezdu. Jovana Ćirić iz novosadskog salona „Kinder Nails“ kaže da su devojke u poslednjih nekoliko godina stavile poseban akcenat na svoje ruke.

Glitter gelovi su među aktuelnim trendovima u Novom Sadu, Foto: Jovana Ćirić

„Novosađanke su veoma posvećene lepoti svojih ruku, tako da ćete na većini videti urađene nokte. Iz meseca u mesec se pojavljuje neki novi trend koji devojke i žene obavezno isprate. Kad je u pitanju odabir oblika, najpopularniji su salonska kocka i coffin/balerina, a zatim sledi salonski badem. Noviteti koji se redovno prate su chrome/mirror pigmenti, platinum i glitter gelovi, i veoma popularan baby boomer u raznim bojama. Devojke i žene ili biraju klasiku jednobojnih noktiju, sa malo sjaja za svakodnevno nošenje, ili kada su u pitanju nokti za neku priliku vole da eksperimentišu i kompletiraju svoj izgled fantastičnim nail artom„, kaže Ćirić.

Baby boomer nokti sa nail art detaljima, Foto: Marija Stošić

Baby boomer nokti su jedan od najizraženijih trendova i podrazumevaju posebnu vrstu ombre manikira, gde je boja manje izražena pri korenu nokta, a postaje sve intenzivnija pri vrhu. Iako je ovaj trend nastao od klasičnog francuskog manikira, samo bez izraženog prelaza, danas se radi u raznim bojama i idealan je odabir za svaki dan.

Zanimljivo je da ekstravagantni nokti, kakve često možemo da vidimo na svetskim crvenim tepisima, kod naših devojaka nisu uobičajeni, makar ne na svakodnevnom nivou, dobrim delom iz praktičnih razloga – ne mogu da se nose uz sve, a i za takve nokte je uglavnom potrebna češća korekcija. Milena Jovanović iz kragujevačkog salona „Milena Nails“ kaže da se devojke najčešće odlučuju za jednostavnije, a lepe kraće nokte.

Sve su popularniji kratki nokti, Foto: Milena Nails

*

Kratki crveni nokti su uvek dobar izbor, Foto: Milena Nails

„Mali, kratki crni ili crveni nokti su kod nas najtraženiji. Popularan je i frenč manikir, a devojke vole i neutralne, prirodne boje. Ranijih godina su bile popularne razne nail art fore, od cirkona na svakom noktu, preko nalepnica, do mašnica, ali izgleda da su se toga zasitili. Devojke biraju ono što je i lepo i praktično, pa je tako i špic, koji je nekad bio popularan, sada sve manje prisutan“, ističe Milena.

Nišlijke takođe prate sve trendove, a kroz razgovor sa manikirkama uočavamo da su možda i najekstravagantnije u svojim izborima. Tehnika koja se izdvaja u poslednje vreme jesu izliveni, dugi nokti, uglavnom špicastog oblika sa kapsuliranim ukrasima u gelu i providnom slobodnom ivicom, koja stvara 3D efekat, kao i građeni frenč sa šljokicama, koji polako izbacuje beli frenč sa prvog mesta po popularnosti, kažu iz niškog salona „Supreme Beauty House“.

Građeni frenč sa šljokicama, Foto: Supreme Beauty House

Pored toga, popularni su gel lakovi, kod kojih nove tehnike i materijali doveli do produženog trajanja na noktima.

Gel lak rubber baza sa sedefom, Foto: Supreme Beauty House

„Što se tiče gel laka, poslednjih godina su se pojavile rubber ili kaučuk prirodne fleksibilne baze koje su produžile ‘život’ trajnom laku, od nekadašnje tri nedelja do današnjih 6-8 nedelja, i ima ih u prirodnim bojama, što su takozvane cover nijanse natural dark i natiral pink, kao i milky nijanse, i tu su uglavnom kratki, prirodni oblici sa jako malo slobodne ivice. Posebno se ističu rubber base kaveri u prirodnim nijansama, jer su ujedno i baza i boja kad je gel lak u pitanju. Tako nokti uvek izgledaju uredno i lako ih je uklopiti uz sve odevne kombibacije“, kažu iz niškog salona.

Kratki i nokti srednje dužine su popularni i u Ivanjici, gde se žene leti najčešće odlučuju za crvene, roze, ljubičaste nijanse, ili za neutralne boje, dok su zimi najtraženije maslinastozelena, bordo, teget i trula višnja. Nejl art, jarke boje i duži nokti su uglavnom rezervisani za mlađe devojke, koje vole da isprobavaju razne trendove.

Nejl art sa motivom avokada, Foto: Stefan Danilović

„Kod mlađih je sve dozvoljeno. Vole duže, špicaste ili kockaste nokte, i to najčešće u jarkim bojama, mada su zastupljene i crna i bela boja. Takođe vole šarene nokte, prelivanje boja, neutralne šare, voće, a ponekad i životinje na noktima“, zaključuje manikirka Zorica Danilović.

Kratki, dugi, crveni, crni, beli, išarani, sa šljokicama ili potpuno prirodni – Srbija je možda mala zemlja, ali nam definitivno ne manjka ni kreativnosti ni ljubavi prema dobro sređenim noktima.