Bakučiol je zaludeo svet, kažu da starenje nikad više neće izgledati kao pre

Foto:PLANET PHOTOS / Planet / Profimedia; Courtesy Christopher Cloos/MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Ovo drevno botaničko seme je nežnija, efikasna alternativa retinolu.

O bakučiolu se godinama govori kao o čudu antiejdžinga, a stručnjaci predviđaju da će po popularnosti nadmašiti retinol.

Ovaj biljni detoks iz Azije daje sjajne rezultate kao i retinol, ali manje iritira kožu, nema hemije i ima manje nuspojava. U kineskoj medicini bakučiol je već vekovima poznat kao lekovito sredstvo za probleme s kožom. Naime, s biljnim ekstraktom iz semena indijske babči biljke, što je zapravo vrsta deteline, lako ćemo se rešiti bora, ali i nečistoća. Zato je zanimljivo što je ova čudesna biljka tek poslednjih godina postala popularna širom planete.

Inače, čista kiselina vitamina A trenutno je najefikasnije sredstvo za glatko lice bez bora, ali nije dobro za osetljivu kožu. Ona nekad reaguje burno, pa bude crvena i suva. Dakle, koža mora postepeno da se navikava na retinol.

Međutim, sve ovo ne važi za bakučiol. Istraživanja su pokazala da biljni ekstrakt stimuliše proizvodnju kolagena u telu, pa vezivno tkivo bude glatko, čvrsto. Rezultati su isto sjajni kao kod retinola, ali bez nuspojava. Bakučiol deluje antiinflamatorno, antimikrobno i smanjuje pojavu finih linija, bora i hiperpigmentacije. Bezbedan je za sve tipove kože, ali posebno odličan za tipove kože koji ne tolerišu retinol.

Kad se sve sagleda, bakučiol je prirodan, bez hemikalija, savršen za osetljivu kožu – ne suši je, već joj pruža vlažnost. Uz to, ova supstanca ima antioksidantno dejstvo, bori se protiv slobodnih radikala i tako usporava starenje kože. A pošto deluje i antibakterijski i antiupalno, pomaže i kod nećistoća na koži i sprečava pojavu akni.

Koristi se jednom do dva puta dnevno, ujutru ili uveče.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram