Ana svaki dan pušta puževe da joj puze po licu: „Srećan puž ima kvalitetnu sluz“

Ana ima 350 puževa, a neke pušta da joj šetaju po licu.

Nedavno su na TikToku i Tviteru videi u kojima žene svoje ljubimce, afričke puževe stavljaju na lice, izazvali neverovatne reakcije – od divljenja do gađenja ogromnog broja ljudi. Slično je prošao i video naše sagovornice Ane Boljević.

Ana je diplomirana biohemičarka i master inženjerka biotehnologije, koja godinama uspešno pliva u kozmetičkim vodama i svetu trajne šminke. Odnedavno gaji puževe i neguje se njima. Ona za portal Zadovoljna.rs govori o svojim ljubimcima i tretmanima sa puževima koje svakodnevno praktikuje.

„Nikada nisam planirala da imam 350 puževa, ali kada se već to desilo, smislila sam najbolji mogući način da to iskoristim i pretvorim u porodični biznis. Međutim, za ostvarenje mog plana potrebno je bar dve godine, jer formiranje farme puževa i ekstrakcija sluzi iziskuje vreme i ne tako mala finansijska ulaganja“, kaže nam Ana.

@askincrafts #snails #snail #pmu #giantafricanlandsnail #pmutok #obrve #trajniajlajner #naturalcismetics ♬ L$d - Luclover

Puževi sluz koriste za kretanje, a prekomerno je luče kada su jako zadovoljni, kada umiru ili kada su pod stresom, a kvalitet sluzi se razlikuje u tim situacijama. Sluz srećnog puža je kvalitetna sluz, a upravo tu sluz koristi Ana u svojim tretmanima.

„Puževa sluz sadrži velike količine peptida, faktora rasta, hiajaluronske kiseline i drugih korisnih supstanci koje hidriraju kožu i stimulišu proizvodnju kolagena. Takođe, poseduje antimikrobna svojstva koja su trenutno predmet istraživanja u farmaceutskoj industriji u cilju proizvodnje antibiotika“, priča nam Ana.

@askincrafts #snails #africangiantsnail #snaileggs #animals #pets #funny #fyp #fypシ ♬ Cumbia Buena - Grupo La Cumbia

Sada, kada smo se upoznali sa ovim, na prvim pogled čudnim, karakteristikama puževe sluzi, Ana nam je objasnila kako se ona neguje.

„Prvo ih detaljno očistim i pripremim za stavljanje na lice. To podrazumeva njihovo kupanje pod mlazom vode u čemu oni jako uživaju. Nakon što očistim lice, uradim blagi piling, umijem se i potom sledi ‘masaža’ puževima. Jednostavno, pustim pužiće da se kreću po licu vodeći računa da ne dolaze u kontakt sa očima i ustima. Ovaj proces traje od 30 do 60 minuta. Nakon toga puževe vraćam u terarijum, a nastavljam uobičajnu negu kože koja obuhvata upotrebu seruma i kremu sa zaštitnim faktorom. Lice nakon ovakvog tretmana je sveže, mekano i ‘sija'“, priča nam Ana.

Inače, dugoročnom upotrebom puževe sluzi navodno se efikasno redukuju hiperpigmentacije, ožiljci i sitnije borice, tvrdi Ana.

@askincrafts Replying to @jaa.sam #giantafricanlandsnail #snails #animals #pet #fyp #fypシ #nature #pmu ♬ Pop Ikona - Corona

Njeni puževi žive u strogo kontrolisanim uslovima, ali njena preporuka je da ne uzimate nasumično puževe sa ulice i prirode i stavljate na lice jer oni mogu biti nosioci parazita i bakterija koji mogu narušiti vaše zdravlje.

Trend vraćanju prirodnoj kozmetici je aktuelan godinama unazad širom sveta. U Srbiji, već nešto više od godinu dana na rafovima u drogerijama mogu se naći proizvodi za negu kože koji u sebi sadrže puževu sluz.

Puževi su se u cilju redukovanja bora i lečenju akni koristili još u Antičkoj Grčkoj. Na primer, u Japanu puževi se koriste u spa centrima, gde samo jedan tretman masaže puževima u trajanju od sat vremena košta 270 dolara.

***

BONUS VIDEO: Kako da nanesete bronzer, a kako rumenilo

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram