7 senzacionalnih izdanja Moze Bint Naser, najintrigantnije Arapkinje na svetu

Foto: APAimages / Shutterstock Editorial / Profimedia

Iako je svetski mediji obično predstavljaju kao ikonu stila, ona je mnogo više od toga.

Njeno visočanstvo šeika Moza bint Naser Al Misned je mnogo više od mame trenutnog emira i žene bivšeg lidera Katara.

Moza je sinonim za eleganciju i neosporno je globalna modna ikona zbog svog raskošnog stila.

Njen garderober je pun kreacija lokalnih dizajnera, ali i svetskih modnih kuća kao što su Chanel, Hermès, Ralph & Russo, Stephane Rolland, Jean Paul Gaultier, Valentino. Mozini autfiti se posebno ističu jedinstvenim turbanima koji upotpunjuju svaki njen stajling, a alternativa su hidžabu.

Kada je šminka u pitanju, gotovo uvek ima tamnu senku oko očiju i naglašene jagodice. Nakit koji najčešće nosi je Cartier, a voli i elegantne rukavice i crne naočare.

Iako je svetski mediji obično predstavljaju kao ikonu stila, ona je mnogo više od toga.

Šeika Moza je rođena u Kataru, ali je odrasla u Egiptu i Kuvajtu, gde je živela u egzilu sa ocem koji je bio režimski pobunjenik. Svog budućeg muža je upoznala dok je studirala na Katarskom univerzitetu, na kome je kasnije diplomirala sociologiju, a kasnije i magistrirala javnu politiku u islamu. Vratila se u Katar 1977, sa 18 godina, kad se i udala za Hamada bin Kalifu Al Tanija, člana katarske kraljevske porodice. Ona je jedna od 3 njegove žene, međutim on ističe da mu je Moza jedina i iskrena prava ljubav, dok druge dve supruge ima iz političkih razloga.

Kako je Mozin otac bio pobunjenik koji se borio za ravnopravnu raspodelu bogatstava, Mozin svekar je odlučio da ga zarobi. Na kraju je njen suprug Hamad svrgnuo svog oca u beskrvnom puču 1995. što je mnogo uticalo na političku situaciju u zemlji.

Šest doktorata i sedmoro dece

Dok žene u Kataru i dalje podležu zakonima o muškim starateljima – što znači da ne mogu da studiraju, putuju u inostranstvo ili imaju posao bez dozvole muških rođaka – šeika Moza naizgled ima veliku slobodu, posebno u pogledu putovanja i odeće koju nosi, kao i punu podršku svog muža.

Ona godinama predvodi društvene i obrazovne reforme kako u Kataru, tako i širom sveta, najpre zahvaljujući revolucionarnim inicijativama vezanim za obrazovanje i razvoj mladih.

Pored 6 doktorata i sedmoro dece, Moza održava besprekornu figuru, koju često ističe uz pomoć strukirane odeće. Karakteristično je što uspeva da poštuje pravila islama i ne otkriva nijedan deo kože, ali ipak uspeva da naglasi svoje obline.

Foto: FABRICE COFFRINI / AFP / Profimedia
Foto: JAVIER SORIANO / AFP / Profimedia
Foto: AMRO MARAGHI / AFP / Profimedia
Foto: BENOIT DOPPAGNE / AFP / Profimedia
Foto: MICHAEL KOOREN / AFP / Profimedia
Foto: PATRICK BAZ / AFP / Profimedia
Foto: ALFAQUI / Newscom / Profimedia

Bonus video: Next Level French Manicure By Elvira

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram