6 proizvoda koje ne smete da koristite kad se izlažete suncu

Foto:shutterstock

Leto je tu, i osim što ste sezonski promenili garderobu, trebalo bi da promenite i bjuti rutinu. Koje kozmetičke proizvode ne bi trebalo da koristite dok se izlažete suncu?

Baš kao što postoje ključni kozmetički proizvodi koje treba koristiti leti (kao što je krema za SPF-om), postoje i drugi koje treba izbegavati. To posebno važi ako planirate da se sunčate. Međutim, bez obzira na to da li boravite u gradu ili odlazite na more, bitno je prilagoditi svoju rutinu zahtevima godišnjeg doba kako bi vaša koža bila zdrava, sjajna i zaštićena.

Evo šta treba da izbacite kada je letnji period u pitanju.

Retinol

Retinol
Izbegavajte retinol kada znate da ćete duže biti na suncu Foto: / Alamy / Alamy / Profimedia

Proizvodi za negu kože koji sadrže retinoide moćni su proizvodi koji pružaju mnoge prednosti poput posvetljivanja kože ili smanjenja hiperpigmentacije, bora i ožiljaka od akni. Ipak, ne bi trebalo da ih koristite kada planirate da budete duže na suncu. Retinoidi mogu povećati osetljivost kože na sunčevu svetlost, povećavajući rizik od opekotina i oštećenja od sunca. Za toplije mesece bolje je izabrati nežnije proizvode poput hijaluronske kiseline ili ceramida kako biste osigurali zaštitu svoje kože.

Teški puderi i korektori

Ovo je možda teško, ali trebalo bi da izbegavate full-coverage pudere i korektore tokom leta. Možda se čine kao idealno rešenje za postizanje besprekorne kože, ali mogu biti  problematični kada su izloženi sunčevoj svetlosti. Ovi proizvodi često sadrže guste formule koje mogu zapušiti pore i zadržati znoj, što dovodi do izbijanja akni, iritacije i zagušenja kože od toplote. Osim toga, budući da jako pokrivaju, mogu stvoriti barijeru na površini kože koja joj onemogućava disanje i efikasno regulisanje temperature. Preporučujemo da se odlučite za lakše alternative, poput toniranih hidratantnih krema, BB krema i laganih korektora. A ako možete pronaći one koje sadrže SPF, još bolje.

Kiseline za eksfoliaciju

Kiseline su snažni sastojci omiljeni zbog svoje sposobnosti obnavljanja, dubinskog čišćenja i posvetljivanja kože. Međutim, korišćenje ovih kiselina na direktnoj sunčevoj svetlosti može značajno povećati osetljivost kože na UV zrake, povećavajući rizik od opekotina i oštećenja od sunca. Budući da te kiseline deluju tako da uklanjaju spoljni sloj mrtvih ćelija, čine kožu osetljivijom na UV zračenje.

Očigledno to nije problem tokom zime, ali kada su izloženi sunčevoj svetlosti bez odgovarajuće zaštite, ovi sastojci mogu učiniti kožu sklonom iritacijama, upalama pa čak i hiperpigmentaciji. Ne brinite, to ne znači da ih ne možete koristiti celog leta. To jednostavno znači da bi trebalo da ograničite njihovu upotrebu na dva ili tri puta nedeljno i uključite ih samo u svoju noćnu rutinu nege kože.

Maskara koja nije vodootporna

Tehnički, ova maskara neće oštetiti vaše trepavice niti kožu. Međutim, ako još niste naučili iz iskustva, korišćenje nevodootporne maskare leti može brzo postati loša ideja. Kad temperature skoče i nivo vlažnosti naglo poraste, znoj i vlaga mogu lako uzrokovati da se uobičajene formule maskare razmažu, a rezultat su „panda“ oči i opšti neuredan izgled. Vodootporna maskara, s druge strane, stvara zaštitnu barijeru oko trepavica koja je otporna na vlagu, osiguravajući da šminka na očima ostane netaknuta ceo dan.

Ulje bergamota, ulje limuna i narandže i sva eterična ulja citrusa

Dok ulja citrusa mogu posvetljivati ​​i hladiti, ona takođe povećavaju osetljivost kože na sunce. Ova ulja sadrže spojeve koji kožu čine osetljivijom na fototoksične reakcije kada je izložena UV zracima što može dovesti do opekotina od sunca i hiperpigmentacije. Tokom leta, najbolje je izbegavati proizvode za negu kože koji sadrže citrusna ulja.

PHA, BHA i AHA

Baš kao i gore navedene kiseline, PHA (polihidroksi kiseline), BHA (beta-hidroksi kiseline) i AHA (alfa-hidroksi kiseline) imaju svojstva čija je upotreba štetna pri izlaganju suncu. Budući da podstiču brzu izmenu ćelija, čine kožu osetljivijom na UV zračenje, pa je najbolje izbegavati proizvode koji sadrže ove kiseline tokom leta ili ih koristiti štedljivo i pratiti ih dovoljnom zaštitom od sunca, piše storybook.hr.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram