6 prelepih modela crnih venčanica za devojke koje mrze pravila

Foto: John and Joseph/ MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Prve venčanice u Srbiji bile su crne boje.

Dani tradicionalnih i krutih pravila su prošli, došlo je vreme da se, kad su venčanice u pitanju, eksperimentiše i sa takozvanim „nebojama“.

Iako smo navikli da mlade nose uglavnom bele ili krem haljine, manje je poznato da su mlade u crnom nekada bile normalna pojava.

Etnološkinja i antropološkinja Vesna Marjanović kaže da se tokom svoje karijere susretala sa mnogim neverovatnim, čak i komičnim običajima.

„Mnogi ne veruju kad im kažem da su neveste na ovim prostorima prvi put obukle venčanice tek početkom prošlog veka. Do tad su se udavale u svečanim nošnjama. Prve venčanice stigle su sa Zapada i verovali ili ne bile su crne boje. Ova boja tada je smatrana najelegantnijom. U Etnografskom muzeju u Novom Sadu sačuvan je jedan primerak“, rekla je Marjanović, a prenosi Besno pile.

Crna venčanica
Foto: John and Joseph/ MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Dakle, crna večanica nije ništa novo iako mnogima i dalje zvuči neprihvatljivo, čudno. U stvari, paradoks je da crna venčanica, čak i najjednostavnija i najdiskretnija, može biti predmet raznih polemika. Ona izlazi iz šema tradicije (teško je naći konsenzus mame, kume, tetke i svekrve) i može se nositi iznova i iznova. Postaje zapravo deo ženske garderobe koji napušta ideju o jednom jedinom nošenju.

Jena od protagonistkinja Netflix rijaliti serije Selling sunset, Kristin, obučena je u spektakularnu venčanicu Galije Lahav.

Crna venčanica
Foto: John and Joseph/ MEGA / The Mega Agency / Profimedia

I mala crna haljina ili slip haljina mogu biti savršena alternativa klasičnom modelu. Evo nekoliko modela koje smo pronašli, a dostupni su u Srbiji.

Celine haljina sa čipkom dostupna je na sajtu Distante.

Celine haljina
Foto: Celine

*

Ukoliko volite jednostavnost sa šik detaljima, kao što su bretele na ovoj Massimo Dutti lepotici, birajte slip modele zanimljivog dekoltea, a ako imate i crkveno venčanje, uvek možete da nabacite neki dobar kimono, ogrtač ili zašto da ne – blejzer. Cena ove haljine je 17.990 dinara i od viskoze je.

Foto: massimodutti.com

Naš favorit je definitivno ovaj model Red Valentino, koji je trenutno snižen sa 136.990 na 68.495 u XYZ.

Foto: xyz.fashion

Tu je i odličan Pinko model iz prodavnice Miamaya, čija cena je 47.390.

Foto: miamaya.online

Za nešto ekstravagantnije mlade, tu je model Red Valentino haljine sa PVC donjim delom i gornjim od čipke. Cena joj je 71.290 dinara.

Foto: miamaya.online

*

Bonus video: TOP 10 lepotica bez šminke

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram