10 svakodnevnih navika zbog kojih nam kosa opada ko luda

Moda i lepota 09. jan 202113:30 > 11. maj 2021 12:10
Kosa
Foto: / Alamy / Alamy / Profimedia

Ako znamo da je normalno dnevno u proseku izgubiti od 50 do 100 vlasi kose, zašto nam se onda kosa proređuje? Šta sami činimo svakodnevno što utiče na njeno pojačano opadanje?

Sajt Bright side napravio je listu stvari koje radimo, a koje naša kosa ne voli.

Preskačemo obroke

Kad ne unosimo dovoljno kalorija, naše telo preusmerava svu energiju na važne funkcije – poput srca i mozga, ostavljajući kosu i teme u drugom planu. Nepravilna ishrana može da bude šok za vaše hormone i često dovodi do istanjivanja i opadanja kose. Jedan od glavnih simptoma anoreksije i drugih poremećaja ishrane upravo je ozbiljno opadanje kose.

Pročitajte još:

Previše smo na suncu

Kada smo dugo na suncu, sunčevi UV zraci počinju da utiču na elastičnost i snagu naše kose. Dugotrajno izlaganje toploti i sunčevoj svetlosti isušuje kosu i skalp i oštećuju ih što rezultira lomljivom kosom. Tanka i svetla kosa posebno je osetljiva na sunce.

Skupljena kosa

Pletenice, punđe ili rep neprestano vrše pritisak na folikule dlake blizu korena. To u ekstremnim slučajevima može da dovede do jedne vrste alopecije, stanja koje zauvek slabi folikul i onemogućava rast kose.

Ne peremo kosu često

Skupljanje prljavštine, ostataka proizvoda za kosu i mašćenje može da zapuši folikule dlake, što otežava rast kose. Ako se to ne leči, često dovodi do stanjivanja i opadanja.

Ne šišamo se redovno

Redovno šišanje podstiče rast, koliko god vam to čudno zvučalo, i sprečava istanjivanje dlake. Redovnim šišanjem uklanjaju se suvi, lomljivi i mrtvi delovi vrhova.

Tuširamo se vrelom vodom

Vruća voda dehidrira pramenove kose, isto kao što je slučaj sa kožom, čini je suvom, krtom, pa puca i opada.

Mnogo se češemo

Kad teme svrbi to može da bude i gljivična infekcija, alergija ili upala. Sve je štetno za kosu i potencijalno može da dovede do opadanja.

Koristimo presu, vruć fen, figaro
Kosa
Foto: Tatjana Urosevic / Panthermedia / Profimedia

Fenovi, pegle za kosu i figaro su jako štetni. Visoka temperatura bukvalno „prži“ masnoću i proteine na vašoj kosi, remeti ravnotežu hidratacije i uzrokuje lomljenje i opadanje. Vaša kosa tada postaje suva, manje jaka, pa vlasi pucaju.

Često dodirujemo kosu

I to vremenom može da doprinese lomljenju i opadanju. Stalnim uvrtanjem pramenova slabite folikule, a pritom vaše ruke, koliko god bile čiste, i dalje na sebi nose znoj, prljavštinu i masnoću.

Grubo češljamo mokru kosu

Pramenovi najslabiji i najskloniji trenju kad su mokri. Češljanje pod tušem, pa onda grubo trljanje peškirom stvara idealne uslove za pucanje dlake.

*

Bonus video:

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram