10 činjenica koje niste znali o filmu „Đavo nosi Pradu”

Đavo nosi Pradu
Foto:  Cineliz / Allpix Press / Profimedia

Film "Đavo nosi Pradu" 30. juna ove godine slavi 15. rođendan. Ipak, i danas neki detalji vezani za samo snimanje ostali su manje poznati.

Piše: Selena Ribić

„Foks“ je kupio autorska prava na film pre nego što je knjiga i bila gotova

Rukovodioci kompanije Foks prilično su verovali u koncept „Đavo nosi Pradu”. Studio je kupio prava na izvorni materijal, istoimeni roman Lauren Vajsberger, 2003. godine, pre nego što je uopšte završen. Zapravo, tadašnja izvršna potpredsednica Karla Haken bila je toliko impresionirana rukopisom koji je sadržao samo prvih 100 stranica da je momentalno dala zeleno svetlo za adaptaciju na velikom ekranu.

„Mislio sam da je Miranda Pristli jedan od najvećih zlikovaca ikad”, rekla je Haken za Varajati na 10. godišnjici filma.

Ana Vintur se na premijeri flima „Đavo nosi Pradu” pojavila u Pradi!

Nije ni čudo što mnogi veruju da je film više biografija nego izmišljena drama. Vajsberger je, na kraju krajeva, nekada bila lična asistentkinja Ane Vintur. A prema izveštajima, brojne modne kuće su se toliko uplašile da će uznemiriti urednicu Voga da su odbile da imaju bilo kakve veze sa filmom. Čini se da je Vintur sve to prihvatila. Čak se pojavila i na premijeri, naravno, noseći Pradu, gde je izrazila svoje odobravanje.

„Sve što modu čini zabavnom, glamuroznom i zanimljivom, divno je za našu industriju“, rekla je Vintur za ABC Njuz.

Đavo nosi Pradu
Foto: 20thCentFox Collection / Everett / Profimedia

En Hatavej nije bila prvi izbor za ulogu Endi

Teško je zamisliti nekoga osim En Hatavej kako se šepuri po ulicama Njujorka uz zvuke KT Tunstal-a „Odjednom vidim“. Ali buduća dobitnica Oskarove nagrade nije bila prvi izbor za ulogu Mirandine loše pomoćnice Endi Saks. Producenti su u početku imali na umu Rejčel Mekadams, ali želeći da svoju karijeru odvede u manje komercijalnom smeru, zvezda Opasnih devojaka odlučila je da odbije ponudu. Džulijet Luis i Kler Dejns takođe su navodno bile u opticaju pre nego što je En dobila ulogu koja će joj pomoći da učvrsti njen status na A-listi.

Meril Strip je htela da odbije sada već kultnu ulogu Mirande

Strip je u početku odbila ulogu Mirande zbog ponude za koju je rekla da je „blago uvredljiva, možda ne odražava moju stvarnu vrednost za projekat“. Kao rezultat toga, producenti su joj udvostručili naknadu.

„Imala sam 55 godina i malo kasnije sam naučila kako da se zauzmem za sebe.“

En Hatavej morala je i da se ugoji i da smrša za ulogu Endi

Glumci su navikli da se za ulogu ili ugoje ili smršaju, ali Hatavej je morala i jedno i drugo da uradi tokom snimanja filma „Đavo nosi Pradu”. Glumici je prvi put rečeno da se ugoji 10 kilograma, ali da bi se uklopila u neke od kostima, kostimografkinja Patricija Filds zatražila je da ona skine istu tu kilažu. Hatavej je 2006. priznala magazinu Pipl da nije baš uživala u promenljivom iskustvu dijete.

„Bila je to noćna mora. Trebalo mi je oko mesec dana da se ugojim i dva meseca da smršam.“

Meril Strip je bila u svojoj ulozi i van seta

Strip nije posebno poznata po tom metodu glume. Na kraju, njeno iskustvo u filmu „Kramer protiv Kramera“ sa Dastinom Hofmanom pokazalo je kako takav pristup može izmaći kontroli. Ali čini se da se dok je glumila Mirandu Pristli potpuno prepustila iskustvu.

Noćne smene snimanja teško su padale En Hatavej

Andinog dečka Nejta, kog je glumio Adrijen Grenier, mnogi – uključujući i Greniera – smatraju pravim negativcem filma. Na nesreću Hatavej, njen tadašnji partner iz stvarnog života takođe se pokazao kao najgori. Tadašnji dečko glumice, trgovac nekretninama Rafaelo Folieri je navodno činio stvari izuzetno stresnim kad god bi se snimalo prekovremeno. Za njega se pričalo da uopšte nije želeo da ona radi, mrzeo je kad snima noću. Folieri je kasnije osuđen na četiri godine zatvora.

Miranda Prisli nije nosila Pradu u „Đavo nosi Pradu”

Đavo nosi Pradu
Foto: Supplied by LMK / Landmark / Profimedia

Mirandu je u filmu oblačila dizajnerka Dona Karan. Strip je igrala ključnu ulogu u izgledu lika i insistirala je na tome da kosu oboji u belo u znak poštovanja prema Karmen Del’Orefis. Karmen je bila njujorški supermodel i miljenica Voga u posleratnoj eri. Strip, koja je za svoj nastup u filmu zaradila nominacije za Oskara i Zlatni globus, inspiraciju je uzela i od Liz Tilberis, bivše urednice drugog modnog mesečnika Harper’s Bazaar.

Emili Blant i Meril Strip su obe zaslužne za najpopularnije replike iz filma

I Emili i Meril su zaslužne za deo scenarija. Obe su zaslužne i za replike koje se najviše citiraju. Prvo su promenjene Mirandine poslednje reči u „Svi žele da budu kao mi“ tokom čitanja scenarija.

Meril Strip nije zainteresovana da snima drugi deo filma

Pre filma „Mama Mia! Evo nas opet”, Strp nije snimila nastavak u svojoj 50-godišnjoj karijeri. Stoga nije iznenađenje što saznajemo da nije nezainteresovana za snimanje filma „Đavo nosi Pradu II”. Ako se ikada dogodi povratak u redakciju „Piste”, producenti bi bili primorani da potraže novu Endi. Hatavej je za magazin Varajeti rekla: „Volela bih da ponovo snimim film sa svim ljudima, ali to bi bilo nešto potpuno drugačije. Mislim da je prvi deo pogodio pravu notu. Dobro je da ga ostavimo takav kakav jeste.“ Ko zna da li će Vajsbergerov nastavak „Kad vam život da lululemone“, ikome promeniti mišljenje.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram