Zašto sam u 29. odustala od veza i postala časna sestra

časne sestre
Foto: Jorge Royan / Alamy / Profimedia

"Svi samo vide veliko ne za seks."

Teodora Hoksli, 29, nedavno se uselila u neobičnu kuću. Njene cimerke su, kako kaže, tri žene starosti njene majke i tri žene starosti njene bake. Najstarija ima 89 godina.

Njeni obroci i smeštaj su plaćeni, ali ona dobija samo mali džeparac da pokrije sve ostalo, uključujući putovanja, frizuru i odeću – koju dobija od dobrotvornih radnji.

Veze i seks joj nisu dozvoljeni i to zauvek.

teodora haksli
Foto: catholic-chaplaincy.org.uk

Teo je časna sestra. Njen način života možda zvuči strano vama ili meni, ali ona je srećna i ispunjena.

„Postigla sam svoj uspeh kao osoba“, kaže ona. I nije sama.

Tein red, Isusova kongregacija, je apostolski ili aktivan – što znači da monahinje rade u zajednici i nisu „zatvorene“ (u 17. veku ga je osnovala Meri Vord, koja je osporila crkvena pravila upo kojima žene u verskom životu uvek treba da budu zatvorene).

Ne nose velove, a kuća im je ispunjena smehom, ne strogom tišinom.

Uz sve to, polaganje doživotnog zaveta „siromaštva, čednosti i poslušnosti“ je i dalje poprilično velika stvar, zar ne?

„Kada kažete ‘zavet čednosti’, mislim da ljudi obično samo vide ‘SEKS NIKAD!’ velikim neonskim svetlima“, kaže Teo. „Ima više od toga – zavet čednosti znači da nema ulaska u ekskluzivnu romantičnu vezu sa drugom osobom, a to znači bez braka, bez seksa i bez dece.

Ako imam osećaj da nešto ‘propuštam’, više se radi o odustajanju od mogućnosti ispunjenja odnosa sa drugom osobom nego o seksu samom po sebi”, objašnjava ona.

Izlazila je u prošlosti i imala je ozbiljnu jednogodišnju vezu nakon završetka osnovnih studija, za koju je mislila da bi se mogla završiti brakom. Iako nije, kaže da je to bio važan korak, bez kog možda ne bi postala monahinja.

„Nije da mi je to slomilo srce, ali mi je pokazalo koliko je moje srce veliko i samim tim koliko je velika moja sposobnost za Boga“, kaže ona.

Teo naglašava da ona i žene poput nje imaju mnogo ljubavi u svojim životima; ona se i dalje viđa sa prijateljima i porodicom i gaji ljubav prema zajednici u kojoj živi.

Izazov čednosti je nemogućnost da život deli sa drugom osobom, ali to je, smatra ona, takođe dar.

„Zato što ne možete da birate koga ćete da volite, na kraju volite više umesto manje. Za mene je čednost više ‘da ljubavi’ nego ‘ne seksu’!“

Posle zajedničke večere svake večeri, monahinje sede oko stola i zajedno se mole za ljude koje su srele tokom dana koji su u nevolji i za one koji pate širom sveta.

Tein život možda nije život koji mnogi od nas mogu da zamisle, a naravno i sama religija je problematična za mnoge ljude.

Ali nakon nekoliko sati sa ovim toplim, odlučnim ženama, novinarka Cosmopolitana se podsetila da je odvajanje vremena da saosećajno razmišljamo o životima drugih ljudi, ne samo onih koje volimo, već i kolega i stranaca, nešto što svi možemo da uradimo i nešto može pomoći da svet malo bolje mesto.

***

Bonus video: Jutarnja šetnja kroz Oplenac sa princezom Ljubicom Karađorđević

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Pinterest

Instagram