Časne sestre na TikToku žive kao sav normalan svet

Foto: Alejandro PAGNI / AFP / Profimedia

Časne sestre se pridružuju društvenim mrežama i koriste TikTok kako bi približile svoj skriveni život drugima.

Dokaz da je TikTok namenjen svim generacijama, zanimanjima i životnim ideologijama je i to da su časne sestre počele redovno da ga koriste.

One dokumentuju svoje posebne praznične obroke, kako se šale, plešu, kose travu i igraju košarku.

Učestvuju u viralnim trendovima i reinterpretiraju popularne pesme kroz takozvani „hrišćanski filter“.

@nunsenseforthepeople My friend Jason said “Hey you should do a TikTok about nun pockets!” #nuntok #episcopal #nunshabit #fypシ #relpax #genx #neurotic ♬ original sound - Sister Monica Clare, CSJB

U jednom videu, red sestara izjavljuje šta više vole „večernju ili jutarnju molitvu, Božić ili Uskrs“, u ritmu pesme „It’s Tricki“ od Run D.M.C. Video je pregledan više od 3,4 miliona puta.

„Nismo sve mračne stare dame koje čitaju Bibliju“, rekla je sestra Monika Kler, 56, članica Zajednice Svetog Jovana Krstitelja u Mendhamu u Nju Džersiju, koja na TikTok-u objavljuje video zapise koji dokumentuju život u manastiru.

„Mi nismo samo pobožni, napeti ljudi. Postoji radost i smeh, čitav spektar ljudskog iskustva. Žene u mojoj zajednici su veoma inteligentne, veoma žestoke. One znaju šta žele.”

Pre otprilike deceniju, rekla je sestra Monika Kler, samostani i manastiri su bili oprezni prema društvenim medijima, ali su počeli da ih vide kao potencijalno moćno sredstvo za širenje svoje poruke. Na svom TikTok nalogu, nunsenseforthepeople, ona odgovara na pitanja o verskim ritualima i podučava svoju veliku publiku o episkopalnim vrednostima kao što su rodna ravnopravnost i inkluzija.

@nunsenseforthepeople No, it’s not hard to give up dating and marriage when you’ve got zero game. #nunsoftiktok #episcopal #fypシ ♬ original sound - Sister Monica Clare, CSJB

Inače, ona je marširala na protestima Black Lives Matter i na drugi načine pokazala svoju podršku pravima žena, ali to nije prikazala na društvenim mrežama.

Pre nego što je ušla u Zajednicu Svetog Jovana Krstitelja 2012. godine, Klodet Monika Pauel je nastupala u akustičnom rok bendu i improvizovanoj trupi komičara u Los Anđelesu.

Sada nosi ime sestra Monika Kler, peva u crkvenom horu u Mendham Tovnship-u, u Nju Džerziju, i objavljuje video-snimke o životu u manastiru na TikTok-u.

Sestra Monika kaže da uporno pokušava da nagovori i ostale sestre da počnu da koriste društvene mreže: „Ako budemo nastavile da budemo skrivene, počećemo polako da izumiremo.“

Ona svoj nalog na TikToku vodi sama, a ima pomoć oko Fejsbuk naloga.

Pre otprilike deceniju, navela je sestra Monika, samostani i manastiri su bili oprezni prema društvenim mrežama, ali su počeli da ih vide kao potencijalno moćno sredstvo za širenje svoje poruke.

Napomenula je da su sredinom 2000-ih rimokatoličke časne sestre počele da pronalaze široku publiku na Jutjubu i Majspejsu. Čak je i papa Franja priznao da uprkos svim načinima na koje su društveni mediji korišćeni za širenje mržnje i podsticanje sujete, oni se takođe mogu koristiti za evangelizaciju.

„Shvatili su da je to odličan način da se demistifikuje ono što radimo“, rekla je sestra Monika Kler, za Njujork Tajms.

Poput marketing menadžera koji proverava da li je njena kampanja u skladu sa ukupnim identitetom brenda, ona ponekad konsultuje kolege članove anglikanskog komiteta za komunikacije, ali je naglasila da su oni samo odbor, ali joj ne diktiraju šta sme da šeruje.

***

Bonus video: Verovanja kod našeg naroda


***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram