Zašto nam je lakše da se zaljubimo u proleće

zaljubljivanje
Foto:

Čim sunce počne da sija, svi smo bolje raspoloženi, ponajviše zbog toga što smo slobodniji da idemo gde nam srce poželi. Ovaj fenomen posebno je primetan prvih dana proleća, kada se čini da nam je sve lakše nego inače.

Tada prosto lebdimo ulicama i pogledom susrećemo jednako nasmejane i raspoložene ljude. Takođe smo otvoreniji za upoznavanje i neobavezne razgovore sa ljudima, što nam omogućava da lakše pronađemo novu ljubav. Poznato je da su u proleće slavni pesnici napisali svoje najromantičnije stihove, što je još jedan argument za našu tezu da postoji nešto u vezi sa ovim godišnjim dobom što pomaže ljudima da se zaljube. Postavlja se pitanje šta je to?

Značaj svetlosti

Prolećni entuzijazam može se objasniti na sličan način kao zimska depresija. Glavni „krivac“ i za jedno i drugo je svetlost, u prvom slučaju njen višak, a u drugom manjak. Kao što znate, zimi su dani kraći i manje obasjani suncem, što u našem organizmu stimuliše povećano lučenje melatonina, hormona koji reguliše naš san i čija proizvodnja nas čini umornim.

Nasuprot tome, proleće ponovo donosi svetlost u naše živote. Dani postaju duži, a naše telo reaguje na ove promene lučenjem serotonina, hormona koji nas čini aktivnijim i srećnijim. Doduše, početkom proleća treba nam i malo vremena da se naviknemo na ovo godišnje doba, zbog čega mnogi od nas ne mogu da izbegnu tzv. prolećni umor.

Pojedine osobe u proleću vide novi početak, što ih ohrabruje da naprave promene u svom životu, a upravo neka od ovih promena može biti ključna za pronalaženje novog partnera i zaljubljivanje, piše City Magazine.

Proleće tek treba da nam stigne, ali lepše vreme je već tu. Kako dani budu postajali duži, primetićete promenu u svom i raspoloženju ljudi iz svog okruženja. Ne propustite šansu da ovog proleća sklopite poznanstva sa zanimljivim osobama, a ako budete dovoljno otvoreni za novu romansu, ne sumnjamo da će vas Kupidon pogoditi svojom strelom.

BONUS VIDEO: Istorijat ljubljenja

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram