Zašto muškarci ne znaju da pokažu osećanja kao žene

Tužna žena Foto: Shutterstock

Kada ne dobijamo povratnu informaciju o osećanjima svog partnera, mi često mislimo da je on indiferentan. Da li je baš tako i zašto muškarci kriju svoje emocije?

„Osećam kao da ga nije briga“, često žene govore kada ne mogu da dobiju povratnu informaciju o osećanjima svog partnera. Ali, da li je to zaista istina?

Dok statistike pokazuju da su žene podložnije depresiji i anksioznosti, muškarci su takođe pogođeni mentalnim poteškoćama.

Da li ste znali da će preko 30 posto muškaraca doživeti depresiju u nekom trenutku svog života? A otprilike 9 odsto muškaraca izjavljuje da svakodnevno doživljava  depresiju ili anksioznost. Uprkos društvenim očekivanjima od muškaraca da prikriju svoje emocije, ključno je prepoznati važnost rešavanja problema mentalnog zdravlja kod muškaraca.

Hajde da istražimo zašto muškarci kriju svoje emocije.

Društveni pritisak

tommaso altamura / Alamy / Alamy / Profimedia

Istraživanje koje je sprovela dobrotvorna organizacija za zdravlje muškaraca Movember otkriva da skoro jedna trećina muškaraca oseća pritisak da izgleda muževno, dok mlađi muškarci, starosti 18-34 godine, to doživljavaju na još većem nivou (47%). Razumevanje ovih društvenih uticaja može da nam pomogne da prevaziđemo prepreke.

Izveštaji sigerišu da kada su žene depresivne, često pokazuju tugu ili izražavaju svoja osećanja, dok muškarci obično pokazuju znakove besa, razdražljivosti ili agresije.

Razumevanjem ovih rodno specifičnih razlika u izražavanju izazova mentalnog zdravlja, možemo bolje da ih identifikujemo i rešimo.

Muškarci ne izražavaju svoja osećanja i to radi protiv njih.

Ne znaju kako da se izraze

Foto: Milan Stojanovic / Alamy / Alamy / Profimedia

Muškarcima niko nije objasnio kako da se izraze. Društvena očekivanja i uslovljenost detinjstva često uče muškarce da budu čvrsti i ne previše emotivni, zbog čega ostaju nesigurni u izražavanju osećanja.

Dok žene mogu otvoreno da pokažu kada pate, muškarci imaju tendenciju da sakriju svoju tugu i bol i po svaku cenu žele da izgledaju hrabri. Njihova ranjivost je i dalje tabu zbog društvenih pritisaka.

Kao rezultat toga, emocionalno blagostanje muškaraca može da trpi. Promovišući otvorene razgovore o mentalnom zdravlju i razbijajući stereotipe, možemo da pomognemo muškarcima da se osnaže da izraze svoje emocije.

To je neurološka stvar

Corpus Callosum – deo mozga koji povezuje levu i desnu hemisferu, veći je kod žena nego kod muškaraca, što dovodi do veće sposobnosti osećanja i razmišljanja istovremeno. Žene mogu da osećaju i misle u isto vreme.

Muškarci, s druge strane, imaju tendenciju da odvoje svoje emocije od svojih misli, što dovodi do oklevanja da razgovaraju o temama koje imaju veze sa osećanjima. Iako ovo može da dovede do poteškoća u komunikaciji o osetljivim pitanjima, važno je prepoznati i razumeti ove rodno zasnovane razlike.

Muškarci i žene su na neki način isti, ali ipak različiti. Čak i način na koji se nose sa stresom može varirati u zavisnosti od društvenih očekivanja, fiziologije i psihologije, piše Brightside.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram