Zašto je spavanje u odvojenim sobama dobro za vaš brak

Spavaća soba
Foto: Sergiy Tryapitsyn / Panthermedia / Profimedia

Postoje i neke zamke na koje treba da obratite pažnju.

Možda ćete biti iznenađeni kada saznate da je istraživanje Nacionalne fondacije za spavanje iz 2017. pokazalo da svaki četvrti par spava u odvojenim krevetima. Nekada navika starijih parova, sada je to česta pojava i među mlađima. Nedavno je TikTok influenserka Tejlor Pol javno progovorila o tome kako ona i njen muž imaju odvojene spavaće sobe i kako im to funkcioniše, što se pretvorilo u diskusiju na društvenim medijima.

Postoji mnogo razloga zbog kojih parovi spavaju odvojeno. Neki od najčešćih su hrkanje, nemir, česti odlasci u kupatilo, sporovi oko temperature i nekompatibilni rasporedi spavanja.

Prednosti odvojenog spavanja

Iako gotovo svaki problem sa spavanjem ima rešenje koje ne uključuje odvojene krevete ili sobe, ne voli svaki par da spava zajedno jer istraživanja pokazuju da generalno lošije spavamo sa partnerom. Na primer (što nije iznenađujuće) jedna studija je otkrila da spavanje sa nekim ko hrče može imati negativan uticaj na kvalitet sna, što je i logično, a nedostatak sna može negativno uticati na kvalitet veze.

Studija spavanja koja je ispitivala kvalitet veze kod heteroseksualnih parova otkrila je da kada su muškarci loše spavali, prijavili su da je kvalitet njihove veze bio narušen već sledećeg dana.

Foto: Megan Maloy / ImageSource / Profimedia

Znamo da parovi koji bolje spavaju imaju veći nivo zadovoljstva, manje sukoba i više seksualne aktivnosti. Ali nije svaki par kompatibilan u spavanju. Imajte na umu da je kompatibilnost spavanja veoma različita od kompatibilnosti u vezi.

Pre nego što postavite zidove između vas i vašeg partnera pre spavanja, važno je da istražite sve opcije koje će vam pomoći da bolje spavate.

Pažljivo otvorite temu

Pre nego što kažete svom partneru da biste želeli da imate odvojene spavaće sobe, možda biste želeli da istražite šta on misli o tome. Imajte na umu da za mnoge ljude pominjanje te teme može izgledati kao odbijanje i može biti uznemirujuće. Važno je da kažete da vaša osećanja i ljubav nemaju veze sa vašom željom da se dobro naspavate, što je gotovo nemoguće kada spavate zajedno.

Očigledno, oba partnera moraju biti uključena da bi ovo funkcionisalo. Pritisak da druga strana to uradi neće funkcionisati. Oboje treba da se osećate dobro u eksperimentisanju sa tim, kako to ne bi bilo štetno za vezu.

Odvojite vreme za intimnost

Prva stvar o kojoj većina parova brine je da će prestati da imaju seks ili intimne momente. Samo zato što ne spavate zajedno, ne znači da nećete voditi ljubav. Za neke, spavanje u odvojenim spavaćim sobama nakon što ste bili seksualno intimni možda neće biti dobro, pa budite spremni da smislite plan koji odgovara oboma. Takođe planirajte vreme za maženje svake noći.

Budite otvoreni za ponovno razmatranje plana

Dajte sebi vremena da se prilagodite novom konceptu. Možda će biti potrebno malo navikavanja za jednog ili oboje. Takođe, budite spremni da izmenite raspored po potrebi. Na primer, samo zato što imate odvojene spavaće sobe, ne znači da morate da spavate u njima sedam noći u nedelji! Možda ćete želeti da eksperimentišete sa odvojenim spavaćim sobama jednom nedeljno i vidite kakav je to osećaj.

Izvršite ponovnu procenu jednom mesečno kako biste bili sigurni da novi plan još uvek funkcioniše za oboje. Ponekad se ljudi plaše da progovore i pitaju šta žele ako vide da im plan ne odgovara. Pobrinite se da stvorite otvoreno bezbedno mesto za komunikaciju i redovno razgovarajte o tome kako se osećate povodom ovoga.

Na kraju krajeva, srećni, povezani, odmorni parovi napreduju i svako treba da smisli najbolji način da postigne taj cilj, prenosi instyle.com.

Bonus video: Poznate Lepotice i zveri

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram