O parovima koji spavaju u odvojenim krevetima

Ljubav i seks 07. mar 202017:49 > 08. mar 2020 09:33
par u krevetu
Saznajte da li su parovi koji spavaju odvojeno srećniji; Foto: Profimedia.rs

Jedva čekate veče da mu se pred spavanje ušnjurate u zagrljaj, ništa slađe nego kad cele noći spavate isprepletanih stopala, samo da osetite da je on tu, uz vas. A onda, kao grom iz vedra neba, zahrče, pa počne da vuče prekrivač na svoju stranu, vrpolji se celu noć... Tad mu poželite sve najgore i zapitate se šta ste bogu zgrešili.

Prva pomisao na dvoje koji su u ljubavi a ne spavaju zajedno, u istom krevetu ili u istoj prostoriji, jeste da tu nisu čista posla, nešto među njima sigurno ne štima. Međutim, mnoge strudije kažu da su parovi koji spavaju odvojeno srećniji, da bolje funkcionišu jer su odmorni i samim tim raspoloženi. U suprotnom, kad smo hronično nenaspavani i nervozni, to može da bude okidač za probleme u vezi i braku.

Josif Fidanovski, psihoseksualni terapeut
Josif Fidanovski, psihoseksualni terapeut; Foto: Ana Ristovska

Sigurno da spavanje u istom krevetu nije jedini preduslov bliskosti, ali je veoma značajan, kao što su i komunikacija, finansije, roditeljstvo, seksualni život partnera. Zbog preopterećenosti poslom i drugim problemima, bračni krevet daje mogućnost da se dvoje opuste i povežu, kroz ljubav i intimnost„, kaže dipl. psiholog Josif Fidanovski, psihoseksualni i kognitivno-bihejvioralni terapeut.

Dobro je kad ponekad spavamo razdvojeni

Onda se otvara pitanje da li je to odvojeno spavanje zaista nešto rizično što sa sobom nosi i manje seksa. Pa pomislimo da je ipak bolje istrajavati u nečemu što nam možda ne prija da ne bismo stvorili dodatni problem. Ili se to samo tako doživljava…

Ponekad je to dobro rešenje, kada smo iscrpljeni, umorni, a sutradan nas čekaju važne obaveze. Ali ne bi trebalo da to bude pravilo, jer kao što ulažemo u posao, tako bi trebalo i u naš ljubavni i seksualni život. Ništa nije ni važnije, ni manje važno. Sigurno je da spavanje u odvojenim krevetima vremenom donosi neku distancu, nezadovojstvo i frustraciju zbog nedostatka povezanosti“, tvrdi Josif Fidanovski.

Pročitajte još:

Ipak, ne mora da znači da će vaš dragi, ako mu predložite da spavate odvojeno, odmah pomisliti da biste da budete što dalje od njega i da nešto ne štima među vama. Jedno je kada to poželite jer dete plače i budi se na svaka dva sata, pa nemate uslova za odmor, a drugo je kada želite da izbegnete susret sa njim jer ste ljuti zbog nečega.

„Trebalo bi da iskreno predstavite zbog čega se javila ta ideja i da se zna vremenski okvir, do kada biste spavali odvojeno ili u kojim situacijama. Nesvesno razdvajanje zbog neopravdanih razloga donosi više otuđenosti, brige i hladnoće u vezi i braku nego što stimuliše pozitivnu partnersku dinamiku“, kaže Josif Fidanovski.

Uz to, partner koji sluša takav predlog treba da istraži motive onog drugog za spavanje u odvojenim krevetima. Ukoliko su motivi čisti, onda je dobro da se krene sa provežbavanjem neki kraći period, pa nakon toga testirati osećanja i bliskost.

Dakle, u odnosu punom poverenja to nije nešto uznemiravajuće. Slično je kao kada jedan partner odbije da vodi ljubav, a ovaj drugi to prihvati bez ljutnje i dalje polemike jer se ne dešava stalno.

Pročitajte još:

„Ipak, spavanje u odvojenim krevetima i prostorijama je najčešće simptom da su partneri na ratnoj nozi, ponekad u hroničnom konfliktu i nezadovoljstvu, ili da nesvesno pristupaju bračnom životu. Onda jedan ne želi ili se boji seksualne bliskosti, pa spava sa detetom ili odvojeno. S druge strane, postoje parovi koji se ne mirišu međusobno, ali ipak po navici spavaju zajedno u istom krevetu, svako okrenut na svoju stranu jer nemaju prostora da se razdvoje“, kaže naš sagovornik.

Nađite sličan ritam

Bračni krevet, po svemu sudeći, nije jedini pokazatelj dobrog ili lošeg odnosa, ali ne bi ga trebalo zanemariti. Dobro je da dvoje spavaju u njemu jer će biti bliskiji i intimniji, i to ne samo kada su dobro jedno s drugim nego i kada se posvađaju. Ako nemaju izbora da spavaju na drugom mestu, onda moraju da se pripitome, da smire svoj podivljali ego, a to može biti šansa da se stvari izglade.

Kompromis je, čini se, pravo rešenje i kada nema oziljnijih problema, već jednostavno njoj smeta što se on noću prevrće po krevetu ili do kasno gleda TV, a njemu pak znači da su jedno uz drugo čim ujutru otvore oči.

„Oboje treba da uspostave sličan ritam da bi imali najviše benefita. Do usklađivanja se stiže kroz vreme i prepoznavanje prioriteta, što znači da svako ima kapacitet da se pomera iz svoje pozicije i približava onom drugom, sa saznanjem da i on tako dobija više“, savetuje Josif Fidanovski.

Ipak, štošta oko nas prkosi svakom pravilu, pa tako i Zoran i Snežana Krstić iz Beograda, dvoje 65-godišnjaka koji su 36 godina u braku i imaju ćerku i sina.

Zoran i Snežana u ljubavi su više od tri decenije
Zoran i Snežana u ljubavi su više od tri decenije; Foto: Ljubica Krstic/Nova.rs

„Naši razlozi što spavamo odvojeno su čisto fizičke prirode. Ako ne zaspim prvi, onda jako dugo ostanem budan. Dok smo spavali zajedno, pa budemo okrenuti jedno ka drugom, smetalo mi je kad mi diše u lice i gomila raznoraznih sitnica zbog kojih nisam mogao normalno da spavam i valjano se odmorim“, priznaje Zoran.

I njegovoj supruzi je zbog toga bilo jako neprijatno.

„Shvatila sam da mu smetam, pa smo se dogovorili da spavamo odvojeno.“

Kažu da je to bila obostrana odluka koja nije izazvala nikakve probleme, sumnje i nesuglasice. Ipak, oboje su žalili što ne mogu i da zajedno spavaju i da se naspavaju.

Tvrde da se vremenom nisu udaljili i da se posle tolikih godina braka, koji bi svakome poželeli, među njima suštinski ništa nije promenilo.

„To što odvojeno spavamo donelo mi je bolji san i kvalitetniji odmor, pa se svako jutro budim bolje raspoložen, a samim tim se i naš odnos poboljšao“, otkriva Zoran.

I čini se onda da ta želja da ne smetamo svom bračnom drugu tokom sna kao da ne stvara jaz već neguje neku naročitu bliskost.

„Donelo mi je osećaj mira, jer sam shvatila da suprugu ne remetim san „, kaže Snežana.

Ne razdvajajte se ako ne morate

I dok ovu njihovu naviku neki nikako ne odobravaju, a drugi su puni razumevanja, Zoran i Snežana kažu da bi svima trebalo da bude jasno da je to krajnje opravdano.

„Smatram da mladi parovi treba da spavaju zajedno, osim kad postoji neki objektivan razlog“, kaže Zoran, a Snežana im poručuje da sebično čuvaju svoj brak, pa i taj lep delić kad su i u snu zajedno.

Njihove reči kao da su poslušali Nikola Pavlić (28) i Sandra Milenković (29) iz Lazarevca, koji su u ljubavi oko godinu dana.

Nikola i Sandra; Foto Sandra Milenković

„Jednostavno, lepo nam je tako. I ne bih volela da on drugačije predloži, volim da spavam s njim. Svaka čast onim parovima koji spavaju odvojeno, kako mogu… „, kaže Sandra.

Reći će neki da njih dvoje još drži početna strast, pa im ništa nije teško, ali oni uveliko uče šta je to kompromis. I red je da se, za početak, on pokaže kao junak i džentlmen.

„Ona ponekad hrče. I stalno čačka šav moje majice. Spava sa upaljenim svetlom… Ali ne borim se protiv toga, navikavam se“, kaže Nikola.

Jasno je onda da spavanje i u istom i u odvojenim krevetima nosi i nešto dobro i manje dobro. Prvo daje bliskost, prijatni dodir, ali i rizik da se nećete naspavati, dok ovo drugo daje slobodu i mir u kući, ali može da naruši odnos ako pređe u naviku.

Isto tako, jasno je i da uz čudnovatu magiju ljubavi i razumevanja ništa nije nemoguće, pa onda bilo koji par, kao i Zoran i Slađana i Sandra i Nikola, može da nađe svoj put, van svih okvira i očekivanja.